Jocul îi încurajează pe tineri să îl contacteze pe personajul Momo, pe una dintre rețelele sociale, WhatsApp, Facebook sau YouTube. „Momo” utilizează ca fotografie de profil imaginea unei sculpturi feminine, cu trăsături grotești, ochi bulbucați, păr negru și picioare de pasăre. Sculptura aparține artistei japoneze Midori Hayashi, care însă nu dorește să-și asocieze creația cu imaginea unui astfel de joc, relatează Mirror.
Imediat ce tânărul îl contactează pe Momo pe una dintre rețelele sociale, avatarul începe să-i trimită victimei imagini violente și să-i inducă ideea că Momo ar cunoaște detalii din viața privată a utilizatorului. Momo amenință chiar că va apărea în timpul nopții în casele tinerilor care participă la joc sau că le va întinde o capcană, dacă ei nu mai răspund mesajelor avatarului.
Jocul îi provoacă pe tineri să comunice cu un număr necunoscut. Persoana din spatele avatarului îi amenință pe jucători că vor păți ceva grav dacă nu urmeză comenzile jocului. În final, personajul cere utilizatorilor să se sinucidă cu camera telefonului pornită.
Poliția din Argentina investighează moartea unei fete de 12 ani, care s-a filmat înainte de a se spânzura în spatele casei. Autoritățile bănuiesc că moartea fetei ar avea legătură cu periculosul joc Momo, prin intermediul căruia ar fi fost încurajată să se sinucidă.
„Am consultat contactele de WhatsApp ale victimei și încercăm să găsim persoana din spatele jocului, cu care fata de 12 ani a făcut schimb de mesaje”, au anunțat autoritățile din Buenos Aires.
Printre țările care au semnalat extinderea jocului Momo, se numără Germania, Mexic, Franța și Statele Unite.
„WhatsApp se ocupă de siguranța utilizatorilor „, a declarat un purtător de cuvânt al WhatsApp.” Este ușor să blochezi orice număr de telefon și îi încurajăm pe utilizatori să ne comunice mesajele care le fac probleme, pentru a putea lua măsuri. „
Nicio victimă a jocului Momo nu a fost înregistrată în România.
Momo ar putea reprezenta o nouă variantă a jocului Balena Albastră, care în 2017, a condus la sute de sinucideri în toată lumea. Jocul, produs în Rusia, presupunea îndeplinirea a 50 de cerințe ciudate, (de exemplu: „cu ajutorul unei lame taie pe piele semnul F57, trezește-te la 4:20 dimineața și ascultă muzica trimisă de „balena ta”, să-ți tai buza, înfige un ac în deget de cât mai multe ori, fă-ți rău până simți durerea, găsește o clădire înaltă și stai pe marginea ei”), ultima fiind sinuciderea.
Balena Albastră a pătruns și în România și a produs victime. O adolescentă de 15 ani din Sibiu s-a aruncat de pe un bloc turn de 9 etaje.