Regizorul american Morgan Spurlock, care a devenit cunoscut datorită documentarului „Super Size Me” (2004), despre McDonald’s, a murit din cauza complicaţiilor provocate de un cancer.
Anunțul decesului a fost făcut vineri, 24 mai, familia sa, într-un comunicat de presă.
Documentarul despre McDonald’s a fost nominalizat la Oscar, menționează presa americană.
„Este o zi tristă, în care ne-am luat adio de la fratele meu Morgan. Lumea a pierdut un adevărat geniu creativ şi un om special. Sunt mândru că am avut şansa de a lucra cu el”, a declarat fratele cineastului, Craig Spurlock, care a colaborat la mai multe dintre proiectele acestuia.
Morgan Spurlock, regizor, scenarist şi actor, s-a născut în statul West Virginia în 1970.
Și-a început cariera în cinematografie în 1994, în calitate de asistent de producţie la filmul „Leon”, regizat de Luc Besson. Apreciatul film i-a avut în rolurile principale pe Jean Reno, Natalie Portman şi Gary Oldman.
Cariera sa a luat cu adevărat avânt odată cu realizarea documentarului „Super Size Me”, care îl prezenta pe Morgan Spurlock hrănindu-se exclusiv, timp de 30 de zile, cu cel mai impunător meniu propus de McDonald’s, denumit „super size”, la mesele de dimineaţă, prânz şi seară.
În plus, el și-a limitat numărul paşilor la 5.000 pe zi, media unui locuitor din New York, scrie The Guardian.
Regizorul a vrut să facă toate acestea măsurând efectele asupra corpului său. La sfârşitul experimentului, Morgan Spurlock, pe atunci în vârstă de 32 de ani, se îngrăşase cu mai mult de 10 kilograme, nivelul său de colesterol crescuse considerabil, ficatul i se deteriorase din cauza excesului de grăsimi, iar el se confrunta şi cu tulburări sexuale.
Filmul „Super Size Me”, nominalizat la premiul Oscar la categoria „cel mai bun lungmetraj documentar”, a alimentat dezbaterile despre efectele nocive ale industriei fast-food asupra sănătăţii publice, în special într-o perioadă în care Statele Unite se confruntau cu o creştere a numărului de cazuri de obezitate.
În 2007, o universitate suedeză a realizat un experiment similar: studenţii dintr-un grup trebuiau să se hrănească, timp de o lună, doar cu produse fast-food, dar care nu proveneau în exclusivitate de la McDonald’s.
Studenţii au luat în greutate între 5% și 15% din masa lor corporală şi s-au simţit „obosiţi şi balonaţi”.
Ultimul său film, „Super Size Me 2”, realizat în 2017, a pus accentul pe strategiile comerciale ale giganţilor din sectorul junk-food pentru a-şi prezenta produsele într-o lumină mai bună din punctul de vedere al sănătăţii.