Morții nu mai vin acasă. A fost deschis primul cimitir românesc din Germania
Autoritățile locale au decis ca o suprafață de aproximativ 1.000 metri pătrați din cimitirul Waldfriedhof din Oberrad să fie administrat de Biserica Ortodoxă Română din Germania. Pentru autorități, noul cimitir reprezintă, de asemenea, un proiect social.
„Încercăm să ținem cont de dorințele tuturor cetățenilor. Membrii tuturor confesiunilor religioase au dreptul de a fi îngropați în cimitire municipale”, a declarat Harald Hildmann, administratorul cimitirului. „Este îmbucurător atunci când vezi că unii oameni vor să aibă grijă de morminte”, a adăugat el.
În urma unui acord scris, întreaga suprafață de 1.000 de metri va fi administrată de comunitatea ortodoxă românească din acea regiune a Germaniei.
„Nici nu se putea alege un moment mai bun”, a declarat la rândul său părintele ortodox Ștefan Anghel, care coordonează activitatea comunității românești încă din 1997. Obiceiul înmormântării a trecut printr-o criză, spune preotul român. Prin intermediul noului cimitir românesc, Ștefan Anghel speră că familiile de români din Germania să mențină tradiția ortodoxă în privința ritualului de înmormântare.
Caracteristic pentru credința ortodoxă, afirmă același cotidian german, este faptul că mormântul are crucea orientată spre vest, în timp ce persoana decedată trebuie să aibă privirea orientată spre est.
Regiunea se află sub administrarea religioasă a lui Athenegoras Ziliaskopolos, preot al Episcopiei ortodoxe grecești din Germania. El s-a declarat încântat de faptul că aproximativ 150 de morminte vor trece în administrarea ortodocșilor români.
Părintele Anghel consideră că noul cimitir este și un proiect social, pentru că enoriașii români pot întreține și mormintele celor care nu au urmași.
Aproximativ 400 de familii românești trăiesc în această comunitate, care, în luna martie, a primit Premiul de integrare decernat din partea orașului Offenbach. În lunile următoare, în piața centrală a aceluiași oraș va fi construit și un monument ortodox.