Moscova acuză SUA că examinează posibilitatea lansării unui atac nuclear asupra teritoriului rus
Forțele Aeriene americane au efectuat pe 1 iulie un test militar în Deșertul Nevada, lansând o bombă nucleară inactivă dintr-un avion de vânătoare F-15E în Poligonul Tonopah. Dispozitivul nuclear testat – B61-12 – a fost creat în timpul Războiului Rece, iar acum este parte a unui program de prelungire a duratei de utilizare, a comunicat Pentagonul.
Controversatul test militar a atras reacția vehementă a Rusiei. „Recentul test nuclear efectuat de Statele Unite reprezintă o provocare. Acțiunile întreprinse de Statele Unite în actualul context internațional sunt provocatoare”, a declarat luni Anatoli Antonov, adjunct al ministrului rus al Apărării.
„Suntem foarte preocupați de testul efectuat cu un avion de vânătoare de tip F-15E. Această situație ne face să credem că testul a fost efectuat pentru analizarea posibilității folosirii unei bombe nucleare B61-12 transportată de avioane militare NATO staționate în Europa”, a atras atenția oficialul guvernamental rus.
„Testul militar confirmă intenția Statelor Unite de a menține în Europa arme nucleare care să poată fi lansate pe teritoriul Rusiei; în plus, se intenționează maximizarea eficienței acestor arme. Noi considerăm acest test o dovadă a reticenței persistente a Statelor Unite de a coopta state NATO care nu au capabilități nucleare la misiuni comune care încalcă direct obligațiile asumate în cadrul Tratatului de neproliferare nucleară”, subliniază oficialul rus.
„Sub pretextul unei amenințări fictive din partea Rusiei, Statele Unite nu doar că suplimentează capacitățile militare și prezența în țări NATO situate în apropierea frontierelor vestice ale Rusiei, dar modernizează și arsenalul nuclear”, concluzionează Antonov.
La începutul lunii iunie, Pentagonul a anunțat că analizează „în mod activ” posibilitatea de a folosi arme nucleare împotriva unor obiective din Rusia, țară acuzată că nu respectă Tratatul INF, Moscova anunțând că urmărește cu atenție informațiile despre planul SUA de instalare a unor rachete nucleare în Europa și în Asia. Administrația Barack Obama analizează un plan care prevede instalarea de rachete nucleare în Europa și Asia pentru a putea distruge ținte nucleare pe teritoriul Rusiei. Mai precis, potrivit agenției Associated Press, Pentagonul analizează „în mod activ” posibilitatea folosirii armelor nucleare împotriva unor ținte militare din Rusia, ca reacție la presupusa încălcare de către Moscova a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), semnat în anul 1987. Rusia respinge acuzațiile privind încălcarea INF prin testarea unor rachete de croazieră care au raza de acțiune între 500 și 1.000 de kilometri. Associated Press a citat un fragment neclasificat al unui raport elaborat de generalul Martin Dempsey, șeful Statului Major Interarme al Statelor Unite. Potrivit documentului, Pentagonul analizează trei modalități pentru contracararea Rusiei: instalarea sistemelor antirachetă în Europa pentru doborârea rachetelor ruse după lansare; atacuri cu arme convenționale asupra unor obiective militare din Rusia; alte „capacități de contracarare”, implicând atacuri cu rachete nucleare împotriva unor ținte militare din Rusia. „Opțiunile merg atât de mult cât s-ar putea – fără a se spune explicit – în sensul îmbunătățirii capacităților nucleare americane de a distruge ținte militare pe teritoriul Rusiei”, afirmau militare surse citate de AP.
Pe 15 iunie, președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia va suplimenta cu 40 de rachete balistice intercontinentale (ICBM) arsenalul nuclear, începând de anul acesta. „Forțele nucleare ruse vor fi suplimentate în acest an cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, care vor putea distruge orice sistem de apărare antirachetă, chiar și pe cele mai sofisticate din punct de vedere tehnic”, a spus Putin.
În replică, Alianța Nord-Atlantică a avertizat că decizia Rusiei de suplimentare a capacităților nucleare poate avea consecințe „periculoase”.