Prima pagină » Știri externe » Moscova cere să nu mai fie folosit termenul „separatism” pentru conflictul transnistrean

Moscova cere să nu mai fie folosit termenul „separatism” pentru conflictul transnistrean

Moscova cere să nu mai fie folosit termenul
Ministerul rus de Externe solicită să nu mai fie folosit termenul "separatism" în contextele referitoare la conflictul transnistrean și apreciază că acesta nu contribuie la găsirea unor soluții în procesul de negocieri dintre Tiraspol și Chișinău.

Utilizarea termenului de „separatism” de către reprezentanți ai Departamentului de Stat al SUA în contextele referitoare la conflictul transnistrean nu contribuie la găsirea unor soluții în procesul de negocieri dintre Tiraspol și Chișinău, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, citat de UNIMEDIA.

În acest sens, Moscova menționează discursul susținut săptămâna trecută în Congres de adjunctul secretarului de Stat american, Victoria Nuland, care a atras atenția în legătură cu evoluțiile din regiunea transnistreană, în contextul crizei din Ucraina, folosind termenul „separatism” în legatură cu transnistrenii.

„Declarațiile precum „cel mai bun antidot împotriva separatismului este cooperarea strânsă cu UE” nu vor contribui la găsirea de soluții în procesul de negocieri, apreciază Ministerul rus de Externe.

Diplomația de la Moscova notează, de asemenea, că autoritățile de la Chișinău „și-au îndeplinit cu întârziere obligația asumată în formatul internațional” privind conflictul transnistrean în vederea eliminării accizelor discriminatorii pentru mărfurile din regiunea transnistreană, ceea a făcut posibilă reluarea rundei de negocieri în formatul 5 +2, amânate în urmă cu o săptămână de regimul separatist de la Tiraspol.
Negocierile în formatul 5+2 ar putea fi reluate în luna mai, au declarat, luni, la Chișinău, reprezentanții R. Moldova și ai Tiraspolului.

În urma anexării peninsulei Crimeea de către Rusia, mai mulți oficiali de la Washington și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu tensionarea situației din regiunea transnistreană, unde Rusia deține peste 1.000 de soldați.

Luminita Bogdan, [email protected]

Autor

Citește și