Moscova consideră „neconvingătoare” acuzațiile SUA privind utilizarea de arme chimice în Siria

Publicat: 14 06. 2013, 16:04
Actualizat: 04 02. 2019, 23:30
Acuzațiile Statelor Unite privind recurgerea la armament chimic din partea regimului lui Bashar al-Assad în Siria "nu sunt convingătoare", a declarat vineri consilierul diplomatic de la Kremlin Iuri Ușakov, relatează AFP.

Acuzațiile Statelor Unite privind recurgerea la armament chimic din partea regimului lui Bashar al-Assad în Siria „nu sunt convingătoare”, a declarat vineri consilierul diplomatic de la Kremlin Iuri Ușakov, relatează AFP.

„Spunem clar că ceea ce ne-au prezentat americanii nu ni se pare convingător”, a declarat el pentru presă, anunțând că a avut loc o întâlnire între reprezentanți ruși și americani, în cursul căreia americanii au prezentat informații de care dispun.

„Natura acestor informații nu poate să fie divulgată, evident. Însă, repet, nu este convingător”, a adăugat Ușakov.

Casa Albă a declarat joi că regimul sirian ar fi recurs la stocul de armament chimic, în atacuri soldate cu până la 150 de morți.

Potrivit serviciilor americane de informații, gaz sarin ar fi fost utilizat la scară redusă împotriva opoziției, în mai multe rânduri, în ultimul an.

Vineri dimineața, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) Aleksandr Pușkov, a acuzat Statele Unite că au „fabricat” aceste informații.

„Informațiile despre utilizarea de către (Bashar) al-Assad a armelor chimice sunt fabricate la fel ca minciuna despre armele de distrugere în masă ale lui (Saddam) Hussein” în Irak, a scris Pușkov într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

„Obama urmează aceeași cale ca George Bush”, președintele american care a lansat o operațiune militară în Irak, în 2003, a adăugat el.

„Ce interes ar avea (Bashar) al-Assad să utilizeze «în cantitate redusă» gaz sarin împotriva rebelilor? Să ofere un pretext unei ingerințe externe? Nu este logic”, a mai scris el.

Ușakov a refuzat, în acest stadiu, să „facă o paralelă” cu acuzațiile lansate în 2003 de către secretarul de Stat american de la acea vreme, Colin Powell, privind existența unui arsenal de distrugere în masă în Irak – arme a căror existență nu a fost dovedită.

El a apreciat, în schimb, că decizia ameriană de a suplimenta un ajutor acordat rebelilor va complica eforturile în vederea soluționării conflictului, care s-a soldat cu peste 93.000 de morți, potrivit unui nou bilanț ONU.

Apreciind că o „linie roșie” a fost depășită în Siria, Statele Unite au anunțat joi o susținere militară pentru rebelii sirieni, abținându-se totodată să ofere detalii despre forma pe care o va lua această susținere militară.

Americanii nu au anunțat, în acest stadiu, o decizie de a-i înarma pe rebelii ce luptă împotriva regimului sirian, evocând doar o suplimentare a unui ajutor neletal și oferind asigurări că vor adopta „decizii în ritmul (lor)”.

„Bineînțeles, dacă americanii decid să furnieze un ajutor mai important rebelilor, un ajutor opoziției, acest lucru va complica pregătirea unei conferințe internaționale” destinate căutării unei soluții politice la conflict, a declarat Ușakov.

Întrebat dacă o decizie a președintelui Barack Obama de a-i înarma pe rebeli va determina Rusia să procedeze la livrări de sisteme de rachete de tip S-300 Siriei, Ușakov a răspuns că „nu vorbim de acest lucru, pentru moment”.

„Nu ne aflăm în competiție privind Siria”, a adăugat el.