Șeful diplomației ruse a subliniat că acest acord, semnat vineri de către Viktor Ianukovici și liderii opoziției în prezența unor mediatori europeni – dar pe care Rusia nu l-a semnat -, prevede ca alegeri prezidențiale să fie organizate abia după adoptarea unei reforme constituționale, proces preconizat să dureze până în septembrie.
De fapt, organizarea unor alegeri pe 25 mai „este deja o renunțare la acordul” cu privire la ieșirea din criză, a preciat Lavrov, într-o conferință de presă.
„Este foarte important, orice s-ar întâmpla, ca principiile acordului să fie respectate”, a insistat el.
Rusia a îndemnat deja în mai multe rânduri noua putere ucraineană să respecte acest acord, care prevede concesii majore acordate opoziției, între care organizarea unui scrutin prezidențial anticipat în decembrie, formarea unui guvern de coaliție în termen de zece zile de la semnarea acordului și o reformă constituțională înainte de alegerile prezidențiale.
Ianukovici, care nu este găsit de sâmbătă, a fost destituit din funcția de președinte, iar un președinte interimar, Oleksandr Turcinov, a fost numit în locul său.
Rusia este singura care continuă să evoce validitatea acestui acord.