Moscova îl acuză pe Obama că instigă țările europene contra Rusiei

Publicat: 06 04. 2016, 16:34
Actualizat: 29 03. 2019, 11:23

„Continuăm investițiile în capacități militare, în scopul contracarării agresiunilor și pentru garantarea securității aliaților noștri, iar acest lucru include suplimentarea capabilităților în Europa pentru a le oferi asigurări aliaților noștri în contextul acțiunilor din ce în ce mai agresive ale Rusiei”, a declarat Barack Obama marți seară, conform USA Today, după o ședință cu secretarul american al Apărării, Ashton Carter.

Statele Unite au alocat 3,5 miliarde de dolari, în bugetul din 2017, acțiunilor de suplimentare a capacităților militare în Europa.

Reacția Rusiei nu a întârziat să apară, Kremlinul denunțând o atitudine „de confruntare”.

„Noi nu împărtășim astfel de abordări de confruntare. Exprimăm regret în legătură cu punctul de vedere” al președintelui Statelor Unite, „care este o manifestare a stilului confruntațional”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei, conform agenției Tass.

„Exprimăm un regret special în legătură cu tentativele de alimentare din străinătate a atitudinilor de confruntare ale țărilor europene”, a subliniat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Alianța Nord-Atlantică trebuie să transforme patrulele aeriene din zona Mării Baltice într-o forță care să poată apăra țările baltice în caz de război, afirma săptămâna trecută generalul american Philip Breedlove, comandantul în exercițiu al forțelor NATO din Europa, în ceea ce este un avertisment adresat Rusiei. În acest context, Statele Unite au anunțat că vor trimite militari suplimentari în Europa de Est, inclusiv în România, începând din anul 2017, pentru garantarea securității pe fondul acțiunilor Rusiei. „În cadrul angajamentului Statelor Unite de intensificare a securității și de creștere a capacității de disuasiune, Comandamentul armatei americane în Europa va iniția în februarie 2017 rotații constante de trupe”, a informat Pentagonul. Decizia suplimentării capabilităților militare americane în Europa de Est are rolul de a oferi garanții de securitate aliaților NATO în contextul activităților militare ale Rusiei.