Moscova: Statul Islamic continuă traficul cu petrol către Turcia prin nordul Irakului
Statul Major rus a anunțat vineri că aviația rusă a efectuat 5.240 de misiuni aeriene – dintre care 145 de lungă distanță – de la începutul intervenției sale militare în Siria, pe 30 septembrie.
„Teroriștii încearcă să evite bombardamentele ruse schimbându-și logistica și folosind noi circuite de contrabandă cu petrol brut”, a declarat generalul Serghei Ruțkoi într-o conferință de presă a Statului Major.
Pe unul dintre aceste noi circuite, susține el, camioane-cisternă circulă din provincia Deir Ezzor, în estul Siriei, către Zakho și Mosul – bastionul SI în Irak -, trec frontiera dintre Siria și Irak, după care intră în Turcia.
„Petrolul ajunge pe teritoriul turc printr-un punct de frontieră din regiunea Zakho”, a acuzat Ruțkoi, prezentând imagini din satelit cu convoaie și instalații logistice situate, susține el, la frontiera irakiano-turcă.
„În momentul înregistrării imaginilor, în regiunea Zakho, 11.775 de camioane-cisternă se aflau de o parte și de alta a frontierei irakiano-turce”, a dat asigurări generalul, adăugând că alte circuite de contrabandă au fost abandonate de către convoaie în ultimele zile.
Statul Major a mai anunțat că aviația rusă a distrus săptămâna trecută 37 de ținte în legătură cu extracția și prelucrarea petrolului în Siria, dar și 17 convoaie de camioane-cisternă, numărul vehiculelor pentru transportarea petrolului distruse de la sfârșitul lui septembrie și până în prezent ajungând astfel la peste 2.000.
Mai multe țări – inclusiv Rusia și Irakul – acuză Turcia că este implicată în contrabanda cu petrol la care se livrează Statul Islamic și care constituie una dintre principalele surse de finanțare ale organizației extremiste.
Moscova a mers până la a-l acuza în mod direct pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan și pe unii membri ai familiei sale. Erdogan a catalogat aceste acuzații drept „minciuni” și a promis că va demisiona dacă ele vor fi dovedite.
Statele Unite au apreciat, la rândul lor, că volumul de petrol transportat de către Statul Islamic în Turcia este „nesemnificativ” din punct de vedere economic. Moscova a acuzat Washingtonul că vrea să „acopere aceste acțiuni”.