Într-o audiere secretă în fața câtorva parlamentari, care a avut loc luni, directorul serviciului de informații externe german Bundesnachrichtendienst (BND), Gerhard Schindler, a declarat că deși nu există încă o dovadă incontestabilă, analiza datelor disponibile a condus agenția la concluzia că regimul Assad de vinovat de atacul din 21 august.
În timpul celor 30 de minute în care a prezentat situația, Schindler a oferit mai multe scenarii pentru a explica de ce a recurs la arme chimice regimul Assad. Capitala Damasc este asediată de grupurile rebele, cu o presiune aparte venită dinspre est. Schindler crede că este posibil ca regimul să fi ordonat folosirea gazului toxic ca modalitate de a intimida rebelii. Este posibil, de asemenea, să se fi comis erori în amestecarea gazului, iar produsul obținut să fi fost mai distrugător decât se anticipa, a explicat el.
Analiza prezentată de BND este similară celei produse de Statele Unite. Raportul american afirmă că gazul a fost dispersat cuu ajutorul câtorva rachete mici care pot fi lansate cu unități mobile. Învelișurile găsite la fața locului arată că au fost proiectile de 107 milimetri, aflate în număr mare în posesia regimului. Schindler subliniază că rebelii sunt incapabili să desfășoare un astfel de atac concertat.
Deși eșantioanele prelevate de la fața locului, săptămâna trecută, de inspectorii ONU sunt încă analizate, BND este relativ sigur să agentul chimic folosit este gaz sarin. Schindler a subliniat că BND a interceptat un apel telefonic în care un medic a descris cu precizie câteva simptome de care sufereau pacienții – și care sunt în acord cu cele provocate de expunerea la gaz sarin.
Schindler a afirmat, de asemenea, că BND a interceptat o discuție între un membru de rang înalt al mișcării șiite libaneze Hezbollah, care îl susține pe Assad și furnizează regimului său asistență militară, și ambasada iraniană. Oficialul Hezbollah părea să admită folosirea gazului, susține Schindler.
El nu a oferit indicii cu privire la importanța acordată interceptării telefonice și a afirmat că agenția sa partajează informații direct cu Franța. Dar este probabil ca BND să fi informat și Statele Unite, unde președintele Barack Obama face lobby în Congres pentru ca acesta să aprobe o intervenție militară în Siria. Președintele francez François Hollande este, pe de altă, presat de opoziție să obțină acordul Parlamentului pentru o acțiune în Siria.
În pofida refuzului său de a participa la un atac în Siria, armată germană se pregătește pentru o posibilă escaladare a situației. Nava de război germană Sachsen se află în prezent în Marea Mediterană și este pregătită să evacueze cetățeni germani sau străini în caz de necesitate. În plus, o navă germană echipată cu sisteme de supraveghere de înaltă clasă este staționată în largul coastelor siriene. Aceasta poate intercepta apeluri telefonice și comunicații radio în țară. Sursele susțin însă că nava nu poate oferi informații folositoare legate de atacul chimic din cauza munților care protejează Damascul de zona de coastă.