Austria a fost ultima țară importantă din Occident dependentă de gazul rusesc, până de curând. O hibă juridică a permis austriecilor să se desprindă de contractul pe termen lung semnat cu rușii.
La data de 13 noiembrie, OMV anunța că a obţinut câştigat de cauză într-un dosar de arbitraj împotriva Gazprom. Un tribunal german a cerut Gazprom să plătească 230 milioane de euro către OMV, pentru nereguli în livrările de gaze.
Grupul austriac preciza atunci că va lua măsuri pentru a pune în aplicare decizia tribunalului. Trei zile mai târziu, Gazprom suspenda livrările de gaze către OMV, relatează Reuters.
Motivul? OMV a pus sub sechestru pe livrările de gaze din luna octombrie în valoare de 230 milioane de euro. A fost pentru prima dată în istorie când un client din Uniunea Europeană (UE) nu a plătit pentru gazele Gazprom.
Istoria relațiilor comerciale dintre Austria și Rusia în domeniul energetic datează de mai bine de jumătate de secol. Austria a fost unul din cei mai loiali clienţi ai Gazprom, fiind aproape în întregime dependentă de gazele ruseşti chiar dacă alte state UE au făcut trecerea la importurile din Norvegia, SUA şi Qatar.
Contractul semnat de OMV şi Gazprom includea o clauză specială de tip „take-or-pay”, care stipulează că OMV trebuie să plătească pentru gazele furnizate de Gazprom, chiar dacă nu are nevoie de toată cantitatea prevăzută în contract.
După sechestrarea livrărilor pe luna octombrie, ca urmare a deciziei judecătorești, Gazprom a decis să se retragă unilateral din contract, pentru neplata onorariului.
Austria a beneficiat puternic de pe urma livrărilor rusești: a primit gaze la un preţ cuprins între 300 şi 400 de dolari per 1.000 de metri cubi, în condiţiile în care pe piaţa spot preţurile erau de peste 1.000 de dolari per 1.000 de metri cubi în anul 2022, potrivit datelor compilate de Eurasia Business News.