Motivul pentru care Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Ungariei
Informații privind decizia Comisiei Europene au apărut în presă încă de săptămâna trecută.
„Guvernul ungar a atribuit direct contractul pentru construcția a două noi reactoare nucleare și pentru modernizarea altor două existente la centrala nucleară Paks II, fără procedură transparentă”, se arată într-un comunicat al CE.
Comisia consideră că atribuirea directă a proiectului Paks II nu respectă legislația UE referitoare la achizițiile publice, care consolidează principiile de bază ale Tratatului de Funcționare a UE, referitoare la transparență, nediscriminare și tratament egal.
CE a solicitat Ungariei informații, prin intermediul unei scrisori oficiale, care reprezintă prima etapă a procedurii de infringement.
Executivul UE a precizat că a făcut deja schimburi de informații cu autoritățile din Ungaria și analizează termenii contractului, dar că există îngrijorări legate de compatibilitatea proiectului cu regulile UE privind achizițiile publice.
Autoritățile ungare au la dispoziție două luni pentru a răspunde întrebărilor Comisiei Europene.
Ungaria intenționează ca lucrările de construcție a celor două noi reactoare ale centralei Paks II, care asigură circa 40% din necesarul de electricitate al țării, să înceapă în 2018, a declarat marți, pentru Reuters, oficialul guvernamental ungar Attila Aszodi.
Cea mai mare parte a costului proiectului va fi finanțată cu un împrumut în valoare de 10 milairde de euro furnizat de Rusia, țară care asigură și o mare parte din necesarul de gaze.
Proiectul de construcție a două noi reactoare cu o capacitate de 1.200 de megawați fiecare, la centrala Paks, atribuit grupului rus Rosatom, a provocat îngrijorare că Ungaria, membră a UE și a NATO, revine pe orbita Rusiei.
„Construcția va începe în 2018, iar primul reactor ar putea intra în funcțiune la sfârșitul lui 2023 sau la începutul lui 2024. Anticipăm că funcționarea comercială a reactoarelor va începe în 2025-2026.
Ungaria a încheiat trei acorduri cu Rusia, privind construirea, managementul și aprovizionarrea celor două noi reactoare de la Paks. Cel de-al treilea a necesitat aprobarea directă a CE, care a fost obținută în luna aprilie.