Ideea propusă de Sawsan Chebli, un jurist de origine palestiniană, a fost lăudată miercuri de liderii Consiliului Central al Evreilor din Germania și Congresul Mondial al Evreilor.
„Oamenii care au zburat spre noi, care au fost nevoiți ei înșiși să fugă, ar putea manifesta empatie, dacă vor vizita asemenea monumente”, a declarat Josef Schuster, președintele consiliului, pentru radio Deutschlandfunk, citat de nytimes.com.
Congresul Mondial al Evreilor reprezintă comunitățile evreiești din 100 de țări și a lăudat ideea. Pe de altă parte, alți istorici germani au descris măsura ca fiind prea simplistă, pentru o situație atât de complicată.
„Nu oprești pe cineva din sentimentele sale xenofobe ducându-l într-un lagăr de exterminare”, a declarat Sabine von Mering, directorul Centrului pentru Studii Germane și Europene din cadrul Universității Brandeis în Waltham, Massachusetts.
Este cunoscută sensibilitatea Germaniei cu privire la trecutul ei nazist. Legea germană amendează orice propagandă nazistă sau negare a Holocaustului.
Guvernul a încercat să transforme Germania într-o țară mai sigură pentru cei 200.000 evrei prezenți acolo. În ciuda ascensiunii extremei-drepte Alternativa pentru Germania și a tonului neo-nazist, Germania este considerată în continuare una din cele mai tolerante societăți europene.
Excursiile în lagărele naziste, unde au pierit milioane de evrei, reprezintă o rutină în școlile germane. Chebli a promovat ideea sensibilizării noilor imigranți prin confruntarea lor cu istoria crimelor naziste – prin vizite în lagărele morții – ca parte a incluziunii lor într-o societate germană care prețuiește toleranța și se opune vehement discriminării. „Aș vrea ca fiecare om care stă în Germania să fie obligat să viziteze un lagăr de concentrare, cel puțin o dată în viață”, a declarat Chebli pentru Bild am Sonntag. „Vizitele în lagăre ar trebui să facă parte din cursurile de integrare”.