Premierul David Cameron nu crede că plata unor despăgubiri sau scuzele pentru sclavia din trecut reprezintă un pas corect pentru Jamaica, dar problema va umbri cu siguranță vizita sa pe insulă, unde se va adresa parlamentului jamaican.
Înaintea vizitei lui Cameron în Jamaica, Sir Hilary Beckles, președintele Comisiei de Despăgubiri Caricom, l-a sfătuit pe premier să discute deschis despre fenomenul sclaviei din trecut, mai ales datorită legăturilor „ancestrale” ale acestuia cu comerțul de sclavi – una dintre rudele sale foarte îndepărtate, generalul James Duff, a avut această activitate în anii 1700.
Într-o scrisoare deschisă, publicată de Jamaica Observer, academicianul Beckles a scris: „Sunteți un produs al acestui tărâm și moștenirea dumneavoastră continuă să ne unească așa cum păsările sunt legate de penele lor. Vrem să vă asumați responsabilitatea în această situație și să contribuiți la programul comun de reabilitare și reînnoire. Suferința îndelungată a poporului nostru, Domnule, este la fel de mare, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru noi, care comitem un act de auto-responsabilitate”.
Profesorul Verene Shepher, președintele Comisiei Naționale de Despăgubiri, a declarat pentru Jamaica Gleaner că scuzele confuze ale lui Cameron nu vor rezolva situația, în timp ce parlamentarul jamaican Mike Henry i-a îndemnat pe colegii săi să îi întoarcă spatele premierului britanic, dacă despăgubirile nu se află pe agenda sa. Mai mult, parlamentul jamaican a aprobat o moțiune pentru obținerea unor reparații financiare de la Marea Britanie, pentru secolele de sclavie.
Scopul vizitei lui David Cameron în Jamaica și Grenada este acela de a restabili relațiile Marii Britanii cu cele două teritorii. Ruda îndepărtată a lui Cameron, Generalul James Duff, a activat în armata britanică și a fost parlamentar în Banffshire. Duff a primit 4.101 lire sterline (3 milioane lire sterline în banii zilelor noastre), drept compensație pentru sclavii pe care i-a deținut pe o plantație de zahăr din Jamaica. Între timp, soția lui David Cameron, Samantha, este rudă cu afaceristul William Jolliffe din secolul 19, care a promit o compensație de 4.000 lire sterline pentru 164 de sclavi (3,25 milioane lire sterline în banii zilelor noastre). Acesta deținea o moșie în St. Lucia, scrie Daily Mail.