Oficialii din Thailanda vor să implementeze un program de educație alimentară pentru călugării budiști, după ce un studiu recent a scos la iveală că aproape jumătate dintre ei sunt obezi, iar 40% dintre ei suferă de diabet sau hipertensiune arterială.
Daily Mail scrie că de vină pentru stilul de viață nesănătos sunt chiar enoriașii, care îi cinstesc pe călugări cu daruri alimentare, în special cu dulciuri. Ritualul începe în zori, când călugării ies pe străzi cu farfuriile și se roagă să primească mâncare pentru a supraviețui, iar localnicii le aduc mâncare gătită și dulciuri.
În urma studiului realizat pe 246 de călugări, adepți ai mișcărilor Dhammayuttika Nikaya și Mahayana, din 11 provincii din Thailanda, reiese că 45% suferă de obezitate morbidă sau cronică, iar 40% sunt afectați de boli precum hipertensiune și diabet.
Coordonatorii studiului consideră că mâncărurile uleioase și dulci pe care le primesc călugării budiști de la credincioși sunt cauza acestor afecțiuni. În plus, aceștia nici nu fac foarte multă mișcare și consumă băuturi dulci și acidulate în zilele în care se abțin de la mâncare.
De asemenea, rezultatele au arătat și că doar 21% dintre ei merg la medic pentru controale de rutină.
Potrivit credinței budiste, oferirea de alimente stabilește o legătură spirituală între comunitate și călugări, dar este posibil ca starea de sănătate să nu le permită să mai atingă Nirvana, mai notează sursa citată.
Unii călugări consumă o singură masă pe zi, în timp ce alții consumă două, dar toți termină de mâncat până la miezul zilei.
Oficialii thailandezi vor să implementeze un program de educație alimentară, prin intermediul căruia să-i învețe pe localnici și pe călugări ce este sănătos și ce nu.