Președintele Ugandei, Yoweri Museveni, a îndemnat populația să „evite orice contact fizic” pentru a preveni răspândirea virusului Ebola, scrie Yahoo. Ugandezii sunt rugați să evite inclusiv strângerile de mână sau săruturile, după ce Ebola, virus contagios și în majoritatea cazurilor mortal, a ucis 14 persoane în ultimele săptămâni.
Boala – pentru care nu există leac și care poate ucide 90% dintre persoanele infectate – i-a speriat atât de tare pe ugandezi, încât locuitorii din Kibaale, unde a început epidemia, au fugit imediat la spital, după ce au auzit că printre ei s-ar afla persoane infectate.
Starea de alertă a fost confirmată de mesajul televizat al președintelui Museveni, alături de oficiali din cadrul Ministerului Sănătății. „I-am rugat pe toți locuitorii să aibă grijă și să observe dacă persoanele din jurul lor prezintă simptomele infectării cu Ebola”, a declarat ministrul Sănătății, dr. Anthony Mbonye.
El și-a manifestat speranța ca epidemia să fie stopată în curând, după ce nu s-a mai înregistrat niciun caz nou începând de vineri. Mbonye a explicat că mulți dintre ugandezi nu sunt suficient informați și confundă Ebola cu malaria, din cauza simptomelor asemănătoare.
În Kibaale, școlile au fost închise, iar orice fel de manifestări sociale au fost anulate. Experți ai Organizației Mondiale a Sănătății și din cadrul Centrelor de prevenire și control a bolilor din SUA au venit în Uganda pentru a ajuta țara africană să facă față epidemiei.
Ebola, numită după râul de-a lungul căruia au fost descoperite primele cazuri, în 1976, debutează ca o banală răceală, după care atacă organele vitale și provoacă sângerări externe sau interne. Aceasta este cea de-a treia epidemie de Ebola din Uganda, după cele din 2000 și 2007.