Tusk efectuează acest turneu – luni și marți – cu scopul de a convinge statele membre UE mai reticente și de a finaliza proiectul de acord pe care-l va supune aprobării șefilor de stat și de guverne la sfârșitul acestei săptămâni, relatează AFP, citată de cotidianul La Dernière Heure în pagina electronică.
Fiecare dintre tabere are interesul să „dramatizeze” mizele pentru a arăta celeilalate că a știut să smulgă concesii – în special premierul britanic, care se confruntă cu un puternic curent eurosceptic -, însă pare puțin probabil să nu se ajungă la un compromis.
Un eșec ar slăbi și mai mult Uniunea Europeană, într-un moment în care aceasta trece dintr-o criză „existențială” într-o „criză multiplă nestăpânită”, consideră Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene (CE).
David Cameron, care a promis că va organiza în curând un referendum pe tema rămâneii sau nu a țării sale în cadrul Uniunii – se pare în iunie – a reafirmat vineri, în Germania, că el crede în șansa unui acord.
„În ceea ce privește locul Marii Britanii în Europa, am fost întotdeauna încrezător în faptul că, împreună, vom putea obține reforme care să răspundă așteptărilor britanicilor și care să funcționeze totodată pentru întreaga Europă”, a peldat Cameron în fața cancelarului Angela Merkel.
Aceasta din urmă, la fel ca Washingtonul, dorește ca Marea Britanie să rămână „un membru activ al unei Uniuni Europene de succes”.
Un optimism prudent domină la Bruxelles, după ce Donald Tusk a prezentat pe 2 februarie un acord preliminar care să răspundă revendicărilor britanice și să evite un „Brexit” – ieșirea Marii Britanii din UE.
Tusk a catalogat însă drept „foarte fragil” procesul în curs, iar ca atare efectuează acest turneu la Paris și București luni, iar apoi la Atena, Praga și Berlin marți, „cu scopul de a obține o susținere politică largă” față de propunerea sa finală.
Unele „clarificări tehnice și juridice” au fost aduse de către negociatorii europeni, însă unele „probleme politice rămân în suspans”, a declarat o sursă europeană pentru AFP.
Ministrul britanic de Externe Philip Hammond a confirmat duminică faptul că negocierile continuă până în ultimul moment, deoarece anumite decizii „pot să fie luate doar de șefii de stat și de guverne așezați împreună într-o sală”.
– „Diavolul e în detalii”
„Partenerii noștri europeni înțeleg că avem nevoie de un acord solid”, a declarat Hammond, adăugând că mai sunt de făcut „progrese” și că „nu există încă un acord”.
„Diavolul este în detalii”, este de părere un diplomat european.
Franța exclude în mod ferm o modificare a tratatelor europene pentru a face loc exigențelor britanice, dar și un amestec în zona euro – din care britanicii nu fac parte – cu scopul protejării intereselor City de la Londra, cea mai importantă piață financiară din Europa.
François Hollande a avertizat deja că nu va fi „acceptabil să vedem o topire a angajamentelor europene”.
Un alt măr al discordiei este solicitarea liderului conservator britanic de limitare a prestațiilor sociale către cetățenii altor state membre UE. O măsură care-l vizează în primul pe rând pe „instalatorul polonez” – exponentul muncitorilor din Europa Centrală și de Est angajați în Marea Britanie.
Tusk propune, de asemenea, un „mecanism de salvare” – adică un fel de „semnal de alarmă” – care autorizează Londra să restrângă pe o perioadă de până la patru ani ajutoarele sociale către migranții dinăuntrul Uniunii.
Însă, în afară de faptul că le îngrijorează pe cele șatru țări membre ale „Grupului de la Vișegrad” (Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia) și România, această clauză nu riscă ea, oare, să determine alte state membre UE să-și multiplice excepțiile similare, ceea ce este contrar principiului „fundamental” al liberei circulații a persoanelor?
Altă concesie a lui Tusk, în ceea ce suvernaitatea, constă într-un „sistem al cartonașului roșu”, care ar permite – cu decizia a peste jumătate (55%) din parlamentele naționale din cadrul UE – oprirea unor proiecte legislative ale Comisiei Europene.
În afara unui eventual acord la Bruxelles, totul va depinde de campania dinaintea referendumului britanic, în contextul unei ascensiuni a populismului în Europa. Potrivit sondajelor, britanicii rămân în continuare foarte împărțiți în acest sens.
David Cameron „a lansat un proces care-l depășește”, afirmă o sursă diplomatică europeană, în opinia căreia „soluție sau nu, adevărata problemă (a referendumului britanic) va fi contra Europei”.