Prima pagină » Știri externe » Motivul pentru care Putin tolerează corupția la nivel înalt

Motivul pentru care Putin tolerează corupția la nivel înalt

Motivul pentru care Putin tolerează corupția la nivel înalt
Reticența autorităților ruse de a declara război corupției se explică prin teama că orice campanie anticorupție ar putea motiva poporul să ceară și alte schimbări în societate, afirmă un analist bulgar într-un comentariu publicat de cotidianul New York Times în ediția electronică.

Într-un comentariu pe tema modului în care regimurile autoritare se raportează la corupție, analistul bulgar Ivan Krastev vorbește despre felul în care președinții Chinei și Rusiei oferă două exemple diferite de a aborda lupta împotriva corupției.

În 2012, președintele chinez Xi Jinping a catalogat corupția ca fiind o amenințare existențială la adresa Chinei și a declanșat o vastă campanie anticorupție cu scopul de a epura oficialii corupți din aparatul de partid și birocrația guvernamentală, în urma căreia au fost îndepărtați peste o sută de oficiali de rang înalt.

Criticii președintelui Xi Jinping afirmă că acesta s-a folosit de lupta anticorupție pentru a-și elimina rivalii, însă campania este extrem de populară în rândul populației, iar o serie de analiști independenți sunt de părere că a stimulat introducerea de noi reforme în sectoarele economice semi-private, cum ar fi industria petrolului.

Pe de altă parte, deși la nivel declarativ, președintele Vladimir Putin a urmat exemplul omologului său chinez, în cei 17 ani de când conduce Rusia, nici măcar un singur oficial de rang înalt nu a fost îndepărtat de la putere din cauza acuzațiilor de corupție, se mai afirmă în comentariu.

Potrivit sondajelor de opinie, efectuate de organizația non-guvernamentală Levada, majoritatea populației din Rusia percepe birocrația de stat ca fiind iremediabil coruptă.

Explicația cea mai frecventă în presa occidentală pentru a explica inactivitatea autorităților ruse în lupta anticorupție este aceea ca însuși președintele Putin este profund corupt, acesta fiind chiar nucleul sistemului corupt din Rusia.

Analistul bulgar respinge parțial această explicație, fiind de părere că reticența președintelui Rusiei în raport cu lupta anticorupție are la bază motive mai complicate.

Acesta afirmă că administrația Putin nu este îngrijorată de faptul că oficialii ruși sunt corupți, ci este mai degrabă neliniștită de faptul că aceștia ar putea să fie vulnerabili în fața presiunilor occidentale și ar putea fi folosiți împotriva regimului de la Kremlin.

Însă, potrivit lui Krastev, cel mai important motiv pentru reticența lui Vladimir Putin de a declara război corupției este acela că orice campanie anticorupție ar putea stimula poporul să ceară și alte schimbări în societate, iar de exact acest lucru se teme cel mai mult Kremlinul.

Citește și