Măsurile nu au fost stabilite încă, iar administrația de la Casa Albă este precaută, din cauza reacțiilor posibile, inclusiv cibernetice, care ar putea dezvălui informații despre Guvernul american și capacitățile private de securitate informatică.
În plus, sancțiunile SUA ar putea declanșa noi atacuri online ale hackerilor, care ar fi dificil de prevenit.
Acțiunile analizate de autoritățile americane nu ar fi îndreptate numai împotriva Chinei, au spus oficialii.
Statele Unite consideră că China este țara de unde provin cele mai extinse și persistente atacuri ale hackerilor, dar spionii cibernetici ruși sunt în general mai sofisticați și și-au intensificat acțiunile, în special împotriva instituțiilor financiare americane, pe fondul tensiunilor legate de Ucraina.
Administrația americană este conștientă totodată de poziția Chinei, care este al doilea mare partener comercial al SUA, deținător major de titluri ale Trezoreriei și jucător important în politicile față de Coreea de Nord și Iran, a spus unul dintre oficiali.
Discuțiile au loc într-o perioadă în care președintele chinez Xi Jinping va efectua o vizită în Statele Unite, luna viitoare, când se va întâlni cu președintele Barack Obama.
Ambele surse au precizat că furturile chineze de date comerciale din SUA s-au intensificat în pofida unei serii de avertismente diplomatice, astfel încât autoritățile americane nu au altă soluție decât să se gândească la sancțiuni economice.
Una dintre surse a mai spus că alte măsuri sunt analizate de Agenția pentru Securitate Națională (NSA), iar unele au fost deja adoptate, pentru a pedepsi China, care atacă cibernetic bazele de date guvernamentale ale SUA.
NSA consideră că China vrea să expună ofițeri americani și să găsească informații pentru a șantaja sau mitui ofițeri cu acces la informații clasificate, pe care să le furnizeze Beijing-ului.