Motivul pentru care un sat din Germania va DISPĂREA de pe fața pământului / Locuitorii își fac bagajele pentru a pleca: „Nu voiam să mă mut”

Publicat: 09 07. 2024, 11:27
Actualizat: 09 07. 2024, 11:27
Germania şterge un întreg sat de pe hartă / Sursa foto: Profimedia

După șapte secole de existență, satul Muhlrose din estul Germaniei urmează să dispară de pe fața pământului, iar cei 200 de locuitori își fac bagajele pentru a pleca. Decizia de a demola satul vine ca urmare a extinderii unei mine de cărbune.

Detlef Hottas, unul dintre ultimii rezidenți, își petrece zilele străbătând străzile părăsite ale satului în scaunul său electric. La 64 de ani, el se va muta la sfârșitul acestui an împreună cu soția sa, câteva oi și găini. „Nu voiam să mă mut pentru că m-am născut aici. Asta este casa mea”, a declarat Detlef Hottas, citat de Bloomberg.

Germania accelerează planurile de renunțare la cărbune

Muhlrose se află într-o regiune unde Germania, Polonia și Cehia formau odinioară centrul industriei carbonifere din perioada comunistă.

În contextul invaziei rusești în Ucraina și a întreruperii livrărilor de gaze rusești, Germania vrea să renunțe la cărbune pentru a reduce dependența de combustibili fosili și a face loc energiei regenerabile.

Cu toate acestea, exploatarea minieră de suprafață a companiei Lausitz Energie Bergbau AG (LEAG) avansează către Muhlrose, pentru a excava lignit, un tip de cărbune de calitate inferioară, notează Agerpres.

Controverse și perspective financiare

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a recunoscut că, deși lignitul a asigurat prosperitatea Germaniei în trecut, vremea sa se apropie de sfârșit. Totuși, contractele existente semnate cu companiile miniere limitează intervenția guvernului. Habeck speră că evoluțiile de pe piață, inclusiv scăderea prețurilor la electricitate și creșterea costurilor cu poluarea, vor accelera tranziția de la cărbune.

Josephine Semb, cercetător la Universitatea Flensburg, a publicat un studiu recent conform căruia extragerea cărbunelui de sub satul Muhlrose nu va fi profitabilă. Cu toate acestea, LEAG, parte din imperiul de afaceri al miliardarului ceh Daniel Kretinsky, are o altă opinie. Directorul general al companiei, Thorsten Kramer, a declarat că se așteaptă să continue să facă profit din lignit până în 2038.

Relocarea și demolarea

La sfârșitul lunii iunie, peste două treimi dintre clădirile din satul Muhlrose au fost deja demolate. Jadwiga Mahling, pastor protestant în zonă, a criticat situația, afirmând că deciziile sunt luate în funcție de interesele companiilor, nu ale comunităților. Martin Klausch, oficial LEAG, susține că firma a depus eforturi pentru a ușura tranziția locuitorilor, asigurându-se că nimeni nu va fi într-o situație financiară mai proastă după relocare.

LEAG plănuiește să înceapă excavările în 2029, însă activiștii de mediu, precum Rene Schuster de la Green League, pregătesc acțiuni legale pentru a opri proiectul. Pastorul Mahling a subliniat că, deși au existat victorii în tribunal împotriva unor mine de lignit în trecut, deciziile au venit adesea prea târziu pentru a salva comunitățile afectate.