Prima pagină » Știri externe » Motivul surprinzător pentru care spionii britanici foloseau abuziv bazele de date

Motivul surprinzător pentru care spionii britanici foloseau abuziv bazele de date

Motivul surprinzător pentru care spionii britanici foloseau abuziv bazele de date
Serviciile de informații din Marea Britanie au recunoscut, într-o serie de documente private obținute de organizația Privacy International, că multe dintre informațiile strânse nu sunt de interes pentru securitate, notează The Guardian. Printre acestea se numără și verificarea adreselor unor prieteni pentru a trimite felicitări aniversare.

Organizația Privacy International a intrat în posesia datelor unor agenții de spionaj britanice, precum MI5, MI6, GCHQ, care arată că serviciile de informații colectau, încă de la sfârșitul anilor 1990, numeroase date cu caracter privat care nu erau de interes pentru securitatea națională.

Documentele arată că spionii britanici erau avertizați că abuzează de puterea lor pentru a intra în posesia unor informații cu caracter personal folosite apoi în scopuri proprii, inclusiv adrese ale unor prieteni la care să trimită felicitări aniversare.

Într-unul dintre ele aceștia erau avertizați să nu „întreacă măsura” și să nu abuzeze de datele obținute, scrie Business Insider.

„Am văzut câteva cazuri în care spionii folosesc bazele de date pentru a căuta adrese pe care să trimită felicitări aniversare sau pentru a verifica datele personale ale membrilor familiei în scopuri personale”, se arată într-un document.

Acestea includ și informații despre ce poți și ce nu poti să faci cu baza de date, spionii fiind rugați să raporteze orice utilizare abuzivă.

„Nu utilizați baza de date în scopuri în care nu este necesar. Nu căutați persoane de a căror informații nu este nevoie (personalități, membri ai familiei)”, se mai arată în documente.

Nu este clar însă dacă spionii au fost prinși căutând informații despre persoane publice sau acesta a fost doar un avertisment, scrie The Guardian.

Cazurile de acest fel nu sunt singulare. În 2013, un agent secret al NSA din Statele Unite a interceptat convorbirile a nouă femei fără a fi descoperit. Tot în 2014, un agent dat afară de la NSA a susținut că a văzut numeroase cazuri în care spionii intrau în posesia unor poze nud ale unor persoane pe care le distribuiau mai apoi la birou.  

Documentele obținute de Privacy International admit de asemenea că multe dintre datele colectate „e puțin probabil să folosească serviciilor de securitate”.
 

Autor

Citește și