Aproape 4.000 de refugiați s-au întors în Siria în august, dublu față de luna anterioară.
Unii încearcă să se întoarcă acasă și să rămână acolo, în timp ce alții plănuiesc să-și vândă bunurile pentru a strânge bani de călătorie către Europa, potrivit unor organizații pentru refugiați.
Aproximativ 86% dintre sirienii din Iordania trăiesc sub pragul sărăciei de acolo, cu 3,20 dolari pe zi, potrivit UNHCR.
„Ei n-au cu ce să-și asigure un acoperiș deasupra capului, să pună mâncare pe masă și să-și trimită copiii la școală”, a declarat pentru BBC Cate Osborn, de la filiala pentru Iordania a Consiliului Norvegian pentru Refugiați (NRC). „Ei percep situația ca tot mai disperată”, a subliniat ea.
Aproximativ 100 de refugiați, în media, s-au întors zilnic în Siria în septembrie, în comparație cu o medie de 120 pe zi în august și de 60 pe zi în iulie, potrivit UNHCR. Organizația a cules aceste date în cntextul în care autobuzele către Siria pleacă de la tabăra de refugiați Zaatari, administrată de către ONU.
Unii dintre ei încearcă să se întoarcă acasă sau să se alăture membrilor familiei lor, care au fost strămutați în interiorul țării, a declarat Osborn, iar alții vor să ajungă în Europa.
„Mulți ne spun că se întorc în Siria pentru a-și vinde bunurile și pentru ca să facă rost de banii de care au nevoie pentru a pleca spre Europa”, a spus Osborn.
„Dacă nu poți oferi protecție și un sentiment de speranță, refugiații vor lua problemele în propriile mâini”, a declarat Andrew Harper, coordonatorul UNHCR în Iordania. „Însă această schimbare înseamnă mult mai mult acum. Înseamnă unde se văd sirienii și irakienii peste cinci ani”, a adăugat el.
Există de asemenea informații potrivit cărora sute de sirieni pleacă din Iordania cu avionul, potrivit NRC, mulți călătorind spre Istanbul, o primă oprire a imigranților în drumul lor spre Europa.
Creșterea numărului de sirieni care părăsesc Iordania coincide cu reducerea ajutoarelor care le erau oferite. Luna trecută, Programul Alimentar Mondial (PAM) a încetat să mai ofere tichete de masă unui număr de 229.000 de refugiați în Iordania, din cauza lipsei de fonduri.
Peste patru milioane de refugiați sirieni se află în Liban, Iordania, Turcia, Irak și Egipt. În pofida apelurilor pentru suplimentarea fondurilor, UNHCR subliniază că a primit doar o treime din banii de care are nevoie.