Aceste aeronave, bazate pe cunoscutul model MQ-1 Predator, au fost gândite pentru astfel de misiuni. Scopul lor principal este găsirea și neutralizarea de ținte, iar ca rol secundar au culegerea de informații, potrivit US Army.
SUA deține aproximativ 195 de drone MQ-9 Reaper. Dintr-o unitate fac parte patru vehicule fără pilot, iar unul are un preț destul de accesibil, de 16 milioane de dolari (prin comparație, drona de supraveghere RQ-4A Global Hawk doborâtă de Iran în iunie 2019 costa peste 200 de milioane de dolari).
MQ-9 Reaper are o greutate de 2,22 tone, o autonomie de 1.850 de km și poate zbura la o altitudine maximă de 15.240 de metri. Drona, subsonică (viteză maximă de 370 km/h) și propulsată de o elice cu patru pale, este produsă de General Atomics Aeronautical Systems. MQ-9 Reaper a avut primul zbor în urmă cu 19 ani.
Neavând echipaj, drona poate fi operată de oriunde din lume de un pilot. Au fost cazuri când unități MQ-9 Reaper care operau în Orientul Mijlociu au fost controlate de militari aflați între granițele SUA, la mii de kilometri distanță.
Arma principală folosită de aceste drone sunt rachetele aer-sol AGM-114 Hellfire. Acestea pot fi folosite și împotriva altor aeronave mai încete, precum elicopterele sau alte drone. Cel mai probabil, în cazul Soleimani au fost folosite tot acestea.
Rachetele Hellfire au fost modificate recent, iar rezultatul este terifiant: o „bombă ninja” (AGM-114R9X). Diferența față de modelul standard este că acestea nu conțin explozibil, ci lovesc ținta cu mai multe lame, asemănătoare cu niște săbii, pentru a scădea cât mai mult posibilitatea apariției unor victime colaterale în urma atacurilor.
AGM-114R9X
O dronă MQ-9 Reaper a fost prezentată în luna noiembrie a anului trecut la un miting aerian din Nevada, SUA, într-o apariție rară. Potrivit publicației The Aviationist, aeronava era „aproape silențioasă” și „a trimis un fior rece colectiv” printre spectatorii de la show-ul aerian.