Multinaționalele, noua „țintă” a Administrației Trump: Cum va lovi evaziunea fiscală noul plan al reformelor fiscale din SUA
Companiile multinaționale au devenit ținta campaniei de contracarare a evaziunii fiscale inclusă în reformele radicale dezvăluite de politicieni republicani săptămâna aceasta, în cadrul eforturilor de a bloca acțiunile companiilor de a scoate profiturile în afara Statelor Unite. Activiști de lobby ai companiilor, care inițial au salutat planul de diminuare a cotei de impozitare a companiilor de la 35% la 20%, au devenit preocupați vineri de o prevedere antievaziune care, susțin ei, ar putea genera daune colaterale pentru rețelele globale de aprovizionare cu produse.
„Preocupările evidențiază provocările extraordinare cu care se confruntă politicienii republicani care încearcă reformarea Codului fiscal din SUA pentru prima dată după anul 1986, în contextul activităților de lobby ale corporațiilor, al constrângerilor bugetare și nerăbdătorului președinte Donald Trump”, comentează Financial Times într-un articol intitulat „Reformele fiscale din SUA vizează contracararea evaziunii fiscale a companiilor / Impunerea de accize ar contracara aranjamentele de inversiune fiscală și ar viza companiile străine cu filiale în SUA”.
Gary Cohn, directorul Consiliului Economic Național de la Președinția SUA, a exprimat vineri speranța că membrii Camerei Reprezentanților vor aproba planul de reformă fiscală în două săptămâni, în momentul revenirii președintelui Donald Trump din turneul în Asia.
Propunerile pentru combaterea evaziunii fiscale ar urma să afecteze companii multinaționale deținute de acționari străini care au filiale americane, precum și firmele americane care au recurs la aranjamente de inversiune fiscală, mutându-și sediile centrale în străinătate, explică Bret Wells, analist fiscal la Universitatea din Houston.
Elaborate sub sloganul „America pe primul loc”, prevederile ar urma să impună o acciză de 20% pe tranzacțiile transfrontaliere între filiale ale aceleiași companii. „Da, avem o nouă schemă de oprire a fluxului deducerilor neautorizate de cheltuieli”, a declarat, pentru FT, Kevin Brady, principalul inițiator republican de proiecte legislative fiscale din Camera Reprezentanților.
Kevin Brady, care are funcția de președinte al Comisiei pentru taxe din Camera Reprezentanților, insistă de mult timp să fie identificate modalități de eliminare a avantajelor pe care el consideră că actualul Cod fiscal le oferă companiilor străine în detrimentul celor americane.
Analistul Bret Wells, care a recomandat măsuri similare Congresului în cursul audierilor din octombrie, estimează că în momentul de față unele companii efectuează tranzacții deductibile între filiale pentru putea transfera 30-40% din profituri în afara Statelor Unite.
Activiștii de lobby contestă acuzațiile de evaziune fiscală vizând multinaționalele, argumentând că plățile de acest tip, cunoscute drept tranzacții între părți asociate, sunt o parte legitimă și necesară a rețelelor de aprovizionare cu produse de la nivel global.
Nancy McLernon, președintele OFII, un grup comercial de companii străine din SUA, a afirmat: „Trebuie să fim foarte atenți la elaborarea unor reglementări fiscale majore care ar putea avea efecte disproporționate asupra companiilor internaționale, deoarece firmele americane riscă să fie vizate de măsuri de retorsiune”.
Franța insistă ca Uniunea Europeană să introducă un nou impozit pe cifrele de afaceri prezentate de companii americane din domeniul tehnologiei, pentru a opri practicile unor firme precum Apple și Google de diminuare a cuantumului impozabil prin mutarea profiturilor între țări.
Un activist de lobby argumentează că introducerea accizelor în SUA va afecta inclusiv companii americane, în principal producătorii auto care importă piese componente din Mexic și grupuri de retail care cumpără haine de la filiale din China.
Potrivit estimărilor experților din Congresul SUA, acciza ar genera profituri de 155 de miliarde de dolari în zece ani, diminuând ceea ce republicanii numesc „erodarea” bazei de impozitare din SUA și compensând reducerea cotei de impozitare a companiilor.