Mumia faraonului egiptean Tutankhamon a ars după îmbălsămare

Publicat: 03 11. 2013, 16:55
Actualizat: 21 03. 2014, 15:19

Mumia faraonului egiptean Tutankhamon a luat foc în interiorul sarcofagului, ca urmare a unei încercări eșuate de îmbălsămare, potrivit unui nou documentar realizat de oamenii de știință, informează dailymail.co.uk.

După moartea sa, în 1323 î.e.n., Tutankhamon a fost îmbălsămat rapid și îngropat, iar cercetătorii cred că o reacție chimică cauzată de uleiurile folosite la îmbălsămarea faraonului au declanșat incendiul.

Un fragment de țesut prelevat de la mumia faraonului, al cărui mormânt a fost descoperit în 1922, de arheologul Howard Carter și contele de Carnarvon, a fost analizat de cercetători, care au confirmat că trupul său a ars în timp ce era închis în sarcofag.

Egiptologul Chris Naunton a analizat notele originale ale lui Carter și a efectuat o autopsie virtuală a corpului folosind tehnologii de scanare.

„Deși masca mortuară și alte comori sunt foarte cunoscute, o mare parte dintre dovezi au fost trecute cu vederea”, a spus Naunton.

„În ciuda atenției de care mumia lui Tutankhamon s-a bucurat de-a lungul anilor, starea sa ciudată a fost trecută cu vederea. Carbonizarea și posibilitatea ca o îmbălsămare ratată să ducă la arderea spontană a corpului imediat după ce a fost înmormântat a fost o descoperire cu adevărat neașteptată, o revelație de fapt”, a mai spus egiptologul.

„Cred că ceea ce arată acest proiect este că, atunci când vine vorba despre materiale vechi, este întotdeauna ceva de învățat și probabil că va mai fi și în viitor, dar cu acest studiu am făcut un pas înainte în vederea înțelegerii a ceea ce s-a întâmplat la sfârșitul vieții lui Tutankhamon”, a adăugat acesta.

Documentarul „Tutankhamun: The Mystery Of The Burnt Mummy” va fi difuzat pe Channel 4 pe 10 noiembrie.

Tutankhamon a devenit faraon la vârsta de 10 ani, în 1333 î.e.n., și a domnit timp de nouă ani, până la moartea sa. A făcut parte din dinastia a 18-a, care a domnit în perioada Noului Regat din istoria Egiptului.

În 2010, cercetătorii germani au avansat o nouă explicație posibilă pentru moartea faraonului Tutankhamon, care ar fi putut fi cauzată de o maladie sangvină congenitală. Cercetătorii de la Institutul Bernhardt-Nocht (BNI) pentru maladii tropicale din Hamburg au respins teoria prezentată în luna februarie a aceluiași an de un grup de egiptologi, coordonat de Zahi Hawass, directorul Consiliului pentru antichități egiptene, potrivit căreia Tutankhamon ar fi murit din cauza malariei și a unei maladii osoase. Cercetătorii germani sprijină teoria maladiei drepanocitoză (anemie falciformă), frecventă în regiunile afectate de malarie, în special în Africa.