Prima pagină » Știri externe » Muntele Templului, redeschis pentru vizitatorii evrei / SUA schimbă luarea de poziție a Consiliului de Securitate ONU

Muntele Templului, redeschis pentru vizitatorii evrei / SUA schimbă luarea de poziție a Consiliului de Securitate ONU

Muntele Templului, redeschis pentru vizitatorii evrei / SUA schimbă luarea de poziție a Consiliului de Securitate ONU

Muntele Templului, din Ierusalimul de Est, s-a redeschis duminică, 23 mai, pentru vizitatorii evrei. În zonă există în continuare o stare de tensiune, chiar dacă în urmă cu câteva zile a intrat în vigoare un acord de încetare a focului între Israel şi militanţii palestinieni din Fâşia Gaza.

Violenţele între palestinieni şi forţele de securitate israeliene, izbucnite pe Esplanada Moscheilor, au contribuit la declanşarea recentului conflict din Fâşia Gaza şi împrejurimi.

Israelul permite reluarea activităților în Fâșia Gaza

În timpul Ramadanului (perioada anuală de post obligatoriu pentru musulmani), accesul vizitatorilor evrei la Muntele Templului nu a fost permis.

Dorind să ofere un semn al încrederii că încetarea focului va fi respectată în continuare, birourile administrative din Fâşia Gaza urmau să se redeschidă duminică. În 10 mai, activităţile din Gaza ale administraţiei controlate de Hamas au fost suspendate, atunci când forţele israeliene şi-au început ofensiva. Loviturile aeriene israeliene au vizat în special infrastructura militară a Hamas, dar au distrus şi clădiri ale administraţiei locale din Gaza.

  • Bilanţul confruntărilor începute în 10 mai este de 248 de morţi în Fâşia Gaza şi 12 în Israel.

Situaţia a rămas în continuare tensionată în Ierusalimul de Est. Sâmbătă, poliţia israeliană a arestat nouă palestinieni, dintre care patru în apropiere de moscheea Al-Aqsa (Moscheea lui Omar). Informații suplimentare nu au fost oferite presei.

ONU cere „respectarea totală” a încetării focului

Sâmbătă, Consiliul de Securitate al ONU a lansat un apel la „respectarea totală” a încetării focului între Israel şi Hamas. Este prima declaraţie unită făcut de ONU de la declanşarea conflictului, 10 mai.

„Membrii Consiliului de Securitate au salutat anunţul încetării focului începând cu 21 mai şi au recunoscut rolul important jucat de Egipt” şi alte ţări din regiune, se arată în documentul ONU, aprobat într-un final și de Statele Unite, dar doar după retragerea unui paragraf privind condamnarea violenţelor. Până în prezent, Washingtonul a respins trei declaraţii, precum şi un proiect de rezoluţie francez care insista pentru „încetarea imediată a ostilităţilor” şi îndemna la „livrarea şi distribuirea fără obstacole de ajutoare umanitare în toată Gaza”.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și