Muntenegru începe negocierile de aderare la UE
Uniunea Europeană (UE) este de acord să lanseze negocierile de aderare cu Muntenegru, a anunțat marți comisarul pentru Extindere Stefan Füle, în cadrul unei reuniuni la Luxemburg a miniștrilor de Externe din cadrul Uniunii, relatează AFP.
„Apreciez recomandarea miniștrilor europeni de Externe de a deschide negocieri cu Muntenegru”, a anunțat el pe Twitter. Hotărârea urmează să fie adoptată de liderii europeni, la summitul de joi și vineri de la Bruxelles.
Muntenegru va putea deschide vineri negocierile de aderare la UE, dar va trebui să intensifice lupta împotriva crimei organizate, a corupției și independența justiției, au decis marți miniștrii europeni de Externe.
Miniștrii „au aprobat evaluarea Comisiei”, potrivit căreia Muntenegru a îndeplinit criteriile necesare pentru „deschiderea negocierilor de aderare”, potrivit unei declarații comune dată publicității cu acest prilej.
Muntenegru, care a obținut în decembrie 2010 statutul oficial de „stat candidat” la Uniunea Europeană, se va alătura Turciei și Islandei, celelalte două state care negociază în prezent aderarea la UE.
Consiliul (cu 27 de membri) subliniază totodată „importanța deosebită pe care o acordă domeniului statului de drept și drepturilor fundamentale, și cere Muntenegrului să abordeze problemele identificate de Comisie în ultimul său raport”.
Este vorba „în special de independența sistemului judiciar, lupta împotriva corupției și a crimei organizate”, insistă miniștrii.
Ei invită totodată Europol să prezinte un raport privind crima organizată.
În cazul încheierii negocierilor de aderare cu succes, un proces care ar putea dura mai mulți ani, Muntenegru ar putea fi cea de a treia țară din cele șase foste republici iugoslave care aderă la UE. Slovenia aparține blocului din 2004 , iar Croația va deveni cel de al 28-lea stat membru al UE în iulie 2013.
Serbia a obținut statutul de țară candidată în martie anul trecut, dar încă nu a obținut aprobarea pentru deschiderea negocierilor de aderare. Macedonia beneficiază de statutul de candidat la UE din 2005, dar nu a început încă negocierile de aderare, Grecia împiedicând deschiderea acestora în pofida recomandărilor favorabile ale Comisiei.
La rândul său Bosnia-Herțegovina, implicată în mai multe conflicte politice, nu a depus încă la Bruxelles cererea pentru a obține satutul de țară candidată.