Musulman legat la ochi în centrul Parisului: Dacă aveți încredere în mine, îmbrățișați-mă!
Într-o înregistrare video publicată pe internet, un bărbat legat la ochi apare stând în picioare lângă un mesaj scris pe o pancartă, unde pot fi citite cuvintele: „Sunt musulman, dar se spune despre mine că sunt terorist. Am încredere în voi. Voi aveți încredere în mine? Dacă da, îmbrățișați-mă!”
În înregistrare pot fi văzuți zeci de curioși apropiindu-se de bărbat și îmbrățișându-l în Piața Republicii din Paris, locul unde oamenii aduc omagii victimelor atentatului de vineri seara.
După ce s-a dezlegat la ochi, bărbatul a spus: „Aș dori să mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru că mi-a oferit o îmbrățișare. Am făcut acest lucru pentru a transmite un mesaj tuturor”.
„Sunt musulman, dar asta nu mă face terorist. Nu am ucis niciodată pe nimeni. Pot chiar să vă spun că vinerea trecută a fost ziua mea de naștere, dar nu am ieșit afară”.
„Îmi pare foarte rău pentru toate familiile victimelor. Vreau să vă spun că «musulman» nu înseamnă neapărat «terorist»”.
„Un terorist este terorist, cineva care vrea să ucidă o ființă umană pentru nimic. Un musulman nu ar face nicodată asta. Religia noastră ne-o interzice”.
Înregistrarea video a avut peste zece milioane de vizualizări pe Facebook și a primit 150.000 de aprecieri în decursul a două zile.
Atacuri desfășurate de militanți islamiști, precum și creșterea numărului de refugiați ce caută ajutor în Europa a adus populația musulmană din Europa din nou în centrul atenției.
După atacurile de la Paris, premierul slovac a susținut că țara sa „monitorizerază fiecare musulman”, în timp ce Polonia a cerut garanții de securitate înainte de a accepta refugiați.
Cu toate acestea, potrivit unui sondaj de opinie publicat primăvara trecută și elaborat pe baza răspunsurilor oferite de cetățenii a șapte țări europene, Franța are cea mai bună părere despre adepții islamului, 74 la sută dintre cei chestionați având o opinie favorabilă în ceea ce privește comunitatea musulmană.
Potrivit unui anunț conceput de Consiliul Musulman Britanic în numele a peste 300 de moschei și grupuri comunitare, „actele barbare ale SI nu au aprobarea religiei islamice, care interzice terorismului și atacurile asupra oamenilor nevinovați”. În anunț oamenii sunt îndemnați să își unească forțele pentru ca aceste comunități să nu se întoarcă una împotriva celeilalte.