Musulmanii americani se tem că ar putea fi vizați de ostilități, după atacul din California
„Există în mod clar teama de reacție” împotriva musulmanilor, a declarat pentru AFP Abed Ayoub, director juridic al Comitetului american-arab anti-discriminare.
Potrivit acestuia, o populație importantă arabo-musulmană trăiește în regiunea San Bernardino, oraș de aproximativ 200.000 de locuitori, la o oră distanță de Los Angeles.
După atacul armat soldat miercuri cu moartea a 14 persoane și rănirea altor 21, nu a fost semnalat niciun incident care să afecteze comunitatea musulmană. Cu toate acestea, trebuie să rămânem prudenți, dată fiind atmosfera tensionată și având în vedere ceea ce s-a întâmplat la Paris acum câteva săptămâni, a adăugat Ayoub.
Biroul Federal pentru Investigații din Statele Unite verifică dacă atacul comis în orășelul californian San Bernardino, soldat cu cel puțin 14 morți, este incident terorist, deocamdată nefiind exclusă nicio posibilitate.
Atacul comis miercuri după-amiază în California ar putea avea caracter terorist, dar motivațiile criminalilor nu au fost încă stabilite, a afirmat președintele Statelor Unite, Barack Obama. „Încă nu știm amploarea planurilor atacatorilor, nici motivațiile acestora”, a declarat joi Barack Obama, precizând că Biroul Federal pentru Investigații (FBI) încă cercetează circumstanțele producerii atacului. „Ipoteza unui act terorist rămâne incertă, nu știm nimic clar. Există această posibilitate”, a adăugat liderul de la Casa Albă, explicând că un alt motiv ar putea fi o dispută după pierderea unui loc de muncă.
Președintele Statelor Unite a reiterat că sunt necesare „măsuri esențiale” pentru a bloca accesul anumitor tipuri de indivizi la arme de foc. „Observăm o prevalență a atacurilor de acest fel în întreaga țară și cred că mulți americani au sentimentul neputinței. Nu îi putem lăsa doar pe profesioniști să se ocupe de problema acestor crime oribile, trebuie să contribuim cu toții”, a spus Obama.
„Congresul trebuie să ia măsuri rapide pentru remedierea problemelor legislative privind deținerea armelor de foc. Ceea ce știm sigur este că în Statele Unite continuă o tendință periculoasă a violențelor cu victime multiple”, declarase Obama miercuri noapte, imediat după atacul armat din San Bernardino.
Poliția a găsit în apartamentul celor doi, în mașina și asupra lor un arsenal de peste 6.500 de cartușe, precum și 12 dispozitive explozive. Syed Farook și soția sa Tashfeen Malik își încredințaseră copilul de șase luni unui apropiat, iar mașina lor fusese închiriată cu câteva zile înainte.
Farook devenise fundamentalist islamic și avea legături cu indivizi suspectați de terorism internațional, anunță surse citate de presa americană, în timp ce autoritățile au găsit bombe artizanale în locuința criminalului. Acesta a călătorit în Arabia Saudită la începutul acestui an și s-a întors de acolo căsătorit cu femeia care a participat alături de el la masacrul de miercuri.
Apropiații lui Farook nu au observat niciun semn de îngrijorare la acesta. Patrick Baccari, un coleg de serviciu al atacatorului, afirmă că Syed Farook a lipsit aproximativ o lună, în primăvară. Când s-a întors, s-a aflat că Farook se căsătorise, iar soția sa, despre care a spus că este farmacist, a venit după el în Statele Unite la scurt timp.
Baccari a precizat că Farook părea un tip rezervat care nu dădea semne de comportament neobișnuit, deși în urmă cu câteva luni și-a lăsat barbă. Patrick Baccari a povestit că stătea la aceeași masă cu Farook la petrecerea de miercuri dimineață, iar colegul său a dispărut dintr-o dată, lăsându-și haina pe scaun.
„Nu am văzut vreun semn de radicalizare”, a declarat pentru AFP Mahmood Nadvi, ajutor de imam la moscheea Dar Al Uloom Al Islamiyah. Nizaam Ali, student de 23 de ani, îl cunoștea pe Farook înainte ca acesta să se căsătorească. Venea să se roage „de două sau trei ori pe săptămână în timpul pauzei de amsă”, a povestit el, subliniind că Farook nu mai venise la moschee de două sau trei săptămâni.