Mutare SURPRIZĂ la Chișinău. Președintele Timofti trece peste capul lui Plahotniuc și vine cu propriul candidat de premier

Publicat: 15 01. 2016, 07:09
Actualizat: 05 07. 2016, 19:29

Președintele Nicolae Timofti l-a propus drept candidat pentru funcția de premier pe Ion Păduraru, secretarul general al Președinției, conform site-urilor de știri de la Chișinău. Păduraru este de profesie avocat. Mutarea lui Timofti are rolul de a trage de timp, Păduraru fiind un candidat de sacrificiu, pentru că el ar trebui asumat de majoritatea parlamentară creată în jurul lui Plahotniuc.

„Am reieșit din faptul că alianța majoritară nu a întrunit numărul necesar de voturi. Din numărul de 56 s-au retras șapte. Am cerut reconfirmarea semnăturilor, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Așa că am decis. Domnul Ion Păduraru îndeplinește toate condițiile de integritate. O să aibă de muncit foarte mult. Am convenit să formeze Guvernul din oameni pricepuți, competenți, din domeniile pe care le vor administra. Sper că parlamentarii o să-i acorde votul de încredere”, a declarat Timofti, conform Unimedia.

Liderul PD, Marian Lupu, a declarat că nominalizarea lui Păduraru nu este pe placul coaliției. El susține că se afla în drum spre Președinție, cu o altă propunere de premier în loc de Vlad Plahotniuc, însă a aflat pe drum că președintele Timofti îl nominalizează pe Păduraru.

Seara zilei de joi a prins Chișinăul într-un blocaj politic. Coaliția majoritară din Parlament, coagulată în jurul nominalizării controversatului oligarh Vlad Plahotniuc la postul de premier, nu a cedat la refuzul președintelui Nicoale Timofti față de candidatura afaceristului. Nominalizarea pentru postul de premier a rămas și joi tot Vlad Plahotniuc. În cursul zilei însă, șapte parlamentari liberal-democrați, din partidul fostului premier Streleț, au anunțat că își retrag semnăturile de susținere pentru coaliția din jurul PD și al lui Plahotniuc.

Prin urmare, după-amiază, președintele Nicolae Timofti a reacționat la insistența Coaliției Plahotniuc printr-o eschivă: a cerut renumărarea semnăturilor de deputați care susțin coaliția parlamentară majoritară.

„Luând în considerare declarațiile făcute astăzi, 14 ianuarie a.c., în spațiul public de către unii deputați, semnatari ai Declarației de susținere a domnului Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru, prin care respectivii deputați au anunțat că își retrag semnăturile de pe Declarația menționată, președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, solicită majorității parlamentare constituite recent dintr-un număr de 56 de deputați, reconfirmarea pe parcursul zilei de astăzi, 14 ianuarie a.c., până la ora 21.00, a semnăturilor acordate în susținerea unui candidat la funcția de prim-ministru, în vederea întrunirii condițiilor de formalizare a majorității parlamentare, potrivit Hotărârii Curții Constituționale de pe data de 29 decembrie 2015″, arată un comunicat al Președinției de la Chișinău.

Seara, Partidul Democrat i-a răspuns președintelui Timofti printr-o scrisoare, în care arată că nu există un temei legal pentru solicitarea sa de renumărare a semnăturilor pentru sprijinul Coaliției majoritare care îl susține pe Plahotniuc, gestul echivalând cu o solicitare de renumărare a voturilor pentru numirea sa ca președinte. Formațiunea arată că a fost depus la Președinție un document care reiterează poziția coaliției de nominalizare a lui Plahotniuc chiar joi și că nu există semnături retrase oficial din Coaliție, ci doar vorbe în spațiul public.

„La acest moment, nu există nici un temei juridic de a revedea decizia majorității luate, o decizie semnată și reconfirmată prin documente care au fost înaintate șefului statului. Mai mult, apreciem că solicitarea de reconfirmare a semnăturilor, pornind de la zvonul unor ezitări neconfirmate, ar putea să ne aducă la o situație absurdă similară cu o eventuală solicitare a Președintelui țării de a reconfimra și voturile deputaților, pentru alegerea sa, în 16 martie 2012″, arată PD în scrisoare.

PD arată că declarațiile de retragere a susținerii, făcute de unii deputați, sunt doar vorbe lansate în spațiul public.

„Dacă Președintele Nicolae Timofti nu își va onora obligațiile care îi revin, potrivit Constituției Republicii Moldova, Partidul Democrat din Moldova va constata că declanșarea alegerilor anticipate în Republica Moldova a fost realizată cu bună știință de către șeful statului, la dorința și insistența grupurilor de interese politice și economice, îndeplinind solicitările partidelor care solicită expres acest lucru. Acest lucru va produce un blocaj instituțional care riscă să se transforme într-o criză politică profundă”, mai arată partidul lui Plahotniuc.

Proteste la Chișinău, împotriva lui Plahotniuc

La Chișinău au avut loc proteste împotriva lui Vlad Plahotniuc. Sute de manifestanți mobilizați de Alianța DA au strigat împotriva oligarhului moldovean și au mers la sediul Președinției din Chișinău.

Manifestanții au scandat sloganuri precum „Jos mafia!”, „Timofti e cu noi!”, „Jos Plahotniuc”, „La închisoare, această guvernare!”, „Noi n-am uitat, miliardul l-ați furat!”, conform ProTV Chișinău.

Sute de polițiști au format cordoane în fața clădirii. Protestatarii așteptau și după căderea întunericului o decizie a președintelui Nicolae Timofti.

Scrisoarea lui Plahotniuc către Timofti: Semnez o declarație de integritate

Candidatul PD la funcția de prim-ministru, Vlad Plahotniuc, i-a trimis joi o scrisoare președintelui Nicolae Timofti, prin care l-a asigurat că suspiciunile privind integritatea sa sunt neîntemeiate și că este gata să semneze o declarație de integritate, imediat după desemnarea sa pentru funcția de premier.

Scrisoarea a fost publicată de Today.md, iar autenticitatea sa a fost confirmată pentru Realitatea.md de către democratul Sergiu Sîrbu:

Noua coaliție majoritară din Parlamentul Republicii Moldova a anunțat miercuri seara că oligarhul Vlad Plahotniuc rămâne propunerea de premier, în ciuda faptului că președintele Nicolae Timofti a refuzat să-l desemneze prim-ministru, invocând faptul că acesta are probleme de integritate, fiind suspendat de Parlament din aceste motive.

La Chișinău circulă scenariul suspendării președintelui Timofti, însă o informație lansată de apropiatul lui Plahotniuc, Renato Usatîi, cum că Parlamentul se reunește joi în ședință extraordinară, pentru această suspendare, a fost dezmințită de Parlament.

Miercuri, președintele Nicolae Timofti a respins propunerea ca Plahotniuc să fie desemnat prim-ministru. El își motivează decizia prin faptul că asupra lui Plahotniuc există suspiciuni de lipsă de integritate și prin faptul că i s-a acordat deja un vot de neîncredere în Parlament, ca prim-vicepreședinte al Parlamentului, fiind acuzat de implicare în activități ilegale.

Timofti citează dispoziții ale Curții Constituționale din Moldova, care arată că „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” și că „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcții de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”.

„Făcând uz de dreptul său constituțional de a evalua calitățile, competența, experiența și capacitatea candidatului la funcția de prim-ministru, șeful statului informează majoritatea parlamentară și opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru”, se menționează în comunicat.

Timofti a dat termen majorității parlamentare să vină cu o nouă propunere de candidat la funcția de prim-ministru, până joi 14 ianuarie, la ora 12.00.

Cine este Vlad Plahotniuc, oligarhul care controlează o bună parte din Moldova

Omul de afaceri Vlad Plahotniuc, lider al Partidului Democrat din Republica Moldova, a fost nominalizarea acestui partid pentru funcția de prim-ministru. Alianța parlamentară creată în jurul acestui partid, care deține o majoritate parlamentară, a anunțat că îl susține pe Plahotniuc, a anunțat Marian Lupu, liderul PD.

„Am adus la cunoștință șefului statului decizia Biroului permanent al partidului de a-l desemna pe domnul Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru. Domnul președinte ne-a spus că are timp până mâine să se gândească”, a declarat Marian Lupu, conform Unimedia.

Vlad Plahotniuc deține mai multe afaceri în Moldova, cea mai importantă fiind Finpar Invest, și controlează trustul de presă General Media Grup, care deține printre alte posturi radio și tv și postul Publika TV. Conform unor dezvăluiri ale RISE Moldova, Plahotniuc controlează sau influențează mai multe numiri și decizii din sistemul de justiție sau al serviciilor secrete, precum și decizii politice la nivel înalt.

În afacerile sale sunt implicați oameni precum soțul unei judecătoare sau fiul unui fost șef al Serviciului de Protecție și Pază din Moldova. Prin firmele sale, Plahotniuc deține mai multe hoteluri și restaurante din Chișinău, mai arată investigația RISE Moldova.

„Nominalizarea lui Plahotniuc vine doar să confirme obsesia acestuia de a-și supune ultimul centimetru de libertate din Moldova. Convingerea mea este că domnului Președinte Nicolae Timofti, care a demonstrat că interesele țării nu sunt subiect de tîrguială și că nicio formă de șantaj și presiune nu va avea efect asupra deciziilor sale, îi revine, din nou, misiunea să salveze viitorul Republicii Moldova de interese josnice care nu au nimic comun cu dorințele oamenilor pentru o viață mai bună și în siguranță aici, acasă”, a scris pe Facebook Maia Sandu, fostul ministru al Educației din Moldova, tehnocrat care la un moment dat a fost vehiculată ca propunere pentru funcția de premier.