Prima pagină » Știri externe » Muzeul Luvru, închis din cauza hoților de buzunare

Muzeul Luvru, închis din cauza hoților de buzunare

Muzeul Luvru, închis din cauza hoților de buzunare
Muzeul Luvru din Paris, unul dintre cele mai mari din lume, a fost închis miercuri din cauza unei greve a angajaților, exasperați de hoții de buzunare, de pe urma cărora suferă atât angajații instituției, cât și vizitatorii, informează AFP.

Muzeul Luvru din Paris, unul dintre cele mai mari din lume, a fost închis miercuri din cauza unei greve a angajaților, exasperați de hoții de buzunare, de pe urma cărora suferă atât angajații instituției, cât și vizitatorii, informează AFP.

Potrivit conducerii muzeului, care a depus o plângere la Parchetul din Paris în decembrie 2012 și a solicitat creșterea numărului de poliști din instituție pentru a stopa problemele create de hoții de buzunare, „cei 200 de agenți de securitate și-au exercitat, miercuri, dreptul de a face grevă”.

„Serviciile de justiție și ale poliției s-au mobilizat”, a declarat un purtător de cuvânt al conducerii muzeului, organizând „reuniuni de lucru” cu scopul de a amplasa un dispozitiv de securitate adaptat la această situație.

Conducerea muzeului spune că a hotărât măsuri în acest sens, interzicând temporar accesul în muzeu pentru hoții deja identificați care vor încerca să revină la Luvru.

„Agenții de securitate și-au exprimat nemulțumirea. Uneori, ei vin la serviciu cu frica în suflet, pentru că se confruntă cu bande organizate de hoți de buzunare, care au devenit din ce în ce mai agresivi, în rândul cărora se află inclusiv minori, care intră gratuit în muzeu și, chiar după ce sunt interogați de poliție, revin după câteva zile”, afirmă delegatul sindical Christelle Guyader.

Mai mulți agenți de securitate de la Luvru au fost „scuipați, insultați, amenințați și bătuți” de aceste bande care fură din buzunarele vizitatorilor. Ei spun că au depus mai multe plângeri, „însă acestea nu au fost urmate de efecte concrete”.

Conducerea muzeului precizează în plângerea ei din decembrie că a primit „150 de plângeri de la persoane private”.

„Au existat întotdeauna hoți de buzunare la Luvru și în alte locuri turistice din centrul Parisului, dar, de un an și jumătate, ei au devenit tot mai violenți, s-au organizat în bande, iar modul lor de operare s-a rodat. Nimic nu-i mai oprește”, a subliniat Sophie Aguirre, agent de supraveghere la Luvru.

Unul dintre colegii ei a evocat cazul „unei săli evacuate de urgență într-o duminică, după apariția unui cuplu de hoți de buzunare, reveniți la fața locului după o săptămână”.

Circa 100 de agenți de pază s-au adunat în fața Ministerului Culturii, de care aparține muzeul parizian, unde o delegație a lor a fost primită miercuri la prânz.

Muzeul Luvru din Paris primește 10 milioane de vizitatori în fiecare an. O mie de agenți de pază lucrează la Luvru, dintre care 470 sunt prezenți în fiecare zi în muzeu, potrivit conducerii instituției.

Citește și