Prima pagină » Știri externe » Nadia Comăneci, în doliu! “Odihnește-te în pace!” Pe cine a pierdut “Zeița de la Montreal”

Nadia Comăneci, în doliu! “Odihnește-te în pace!” Pe cine a pierdut “Zeița de la Montreal”

Nadia Comăneci, în doliu! “Odihnește-te în pace!” Pe cine a pierdut “Zeița de la Montreal”

Nadia Comăneci este în doliu după ce Dianne Durham, prima campioană afro-americană la gimnastică din istoria SUA și bună prietenă cu cea supranumită “Zeița de la Montreal”, a pierdut lupta pentru viață.

Pe Twitter, Nadia Comăneci a scris un mesaj emoționant în memoria amicei sale care s-a stins mult prea devreme. Cele două erau extrem de apropiate, iar vestea tragică a devastat-o pe fosta mare gimnastă a României.

Mi-a fost o foarte dragă prietenă și o persoană minunată! Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a scris Nadia Comăneci, pe pagina personală de Twitter.

Dianne Durham a încetat din viață la doar 52 de ani. Avea o școală de tinere talente în Chicago, de unde au răsărit multe gimnaste în ultimele trei decenii. După ce s-a retras din activitate, prietena Nadiei Comăneci a fost arbitru, antrenor și speaker motivațional.

Nadia Comăneci, ”Zeița de la Montreal”

Nadia Comăneci s-a născut pe 12 noiembrie 1961 la Onești, județul Bacău, și este considerată una dintre cele mai mari gimnaste din istorie. Pe 27 noiembrie 1989, cu mai puţin de o lună înaintea Revoluţiei, a fugit în SUA, acolo unde locuieşte şi în prezent, alături de soţul său, Bart Conner, cu care are şi un copil, pe Dylan, în vârstă de 14 ani.

Atât fosta mare gimnastă cât și soțul său, Bart Conner, călătoresc foarte mult ca să își onoreze contractele, iar, în lipsa lor, băiatul rămâne în grija managerului lor, Paul Ziert. Pe 18 iulie 1976, la doar 14 ani, Nadia Comăneci a obținut primul 10 din istoria gimnasticii, la Jocurile Olimpice de la Montreal. Atunci, Nadia a câștigat trei medalii de aur, la individual compus, bârnă și paralele, o medalie de argint, la echipe, și una de bronz, la sol.

Nadia și-a apărat titlul european în 1977, dar echipa României a ieșit din competiție în finale, în semn de protest față de arbitraj. La Campionatele Mondiale din 1978 a concurat cu greutate peste medie și ieșită din formă. Căderea la paralele a trimis-o pe locul 4, însă a câștigat titlul la bârnă.

În 1979, Nadia Comăneci, din nou la greutate normală, a câștigat cel de-al treilea titlu suprem (devenind primul sportiv din istoria gimnasticii care a reușit această performanță). La Campionatele Mondiale din decembrie, ea a câștigat concursul preliminar, dar a fost spitalizată înainte de a participa la concursul pe echipe, din cauza unei infectări a sângelui în urma unei tăieturi la încheietura mâinii, cauzată de o cataramă din metal. În ciuda recomandărilor doctorilor, ea a părăsit spitalul și a concurat la bârnă, unde a obținut nota 9,95. Performanța sa a conferit României prima medalie de aur în concursul pe echipe.

Citește și