NASA a creat un nou costum spațial menit a-i proteja pe astronauţi în condiţiile improprii vieţii de la suprafaţa Lunii. Invenția poartă numele Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) şi este testată în prezent într-un mediu care reproduce gravitaţia selenară, pe fundul bazinului special din cadrul Neutral Buoyancy Laboratory, de la Centrul Spaţial Johnson din Houston.
Experții NASA susțin că noul costum este foarte diferit de cele folosite de astronauţi în ultimele decenii, în cadrul misiunilor pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).
„Costumul xEMU reprezintă primul nou costum spaţial dezvoltat de NASA după mai bine de 40 de ani. Deocamdată, totul se desfăşoară conform programului”, a declarat George Nield, fost administrator asociat pentru transporturi spaţiale comerciale în cadrul Administraţiei Aviatice Federale şi care este în prezent membru al Comitetului Consultativ al NASA pentru Siguranţă Aerospaţială.
Din spusele lui Nield, NASA intenţionează să construiască într-o etapă ulterioară cinci costume xEMU. Unul dintre ele, ce va fi folosit de inginerii aerospațiali pentru derularea diferitelor teste de verificare, va fi gata în luna decembrie. Un al doilea costum va fi destinat tot pentru desfăşurarea unei serii de teste, iar al treilea va fi îmbrăcat de astronauţi în cadrul activităţilor extravehiculare desfăşurate pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Ultimele două costume din această serie de cinci vor fi folosite de astronauţii care vor păşi pe Lună în 2024, în cadrul misiunii denumite de NASA Artemis 3.
În afara acestor costume spaţiale, fiecare astronaut din cadrul programului Artemis va avea nevoie de un combinezon intern de răcire, iar NASA a finalizat primul prototip al acestui combinezon ce va fi purtat pe sub costumul spaţial. În plus, NASA trebuie să modernizeze Sistemul Portabil de Susţinere a Vieţii – „rucsacul” pe care îl poartă astronauţii în spate şi în care sunt instalate sistemele de menţinere în viaţă.
Între timp, personalul NASA testează noile costume xEMU în bazinul de la Neutral Buoyancy Laboratory, din cadrul Centrului Spaţial Johnson din Houston. NASA foloseşte acest laborator pentru a simula activităţile extravehiculare din spaţiu pentru că inginerii pot reproduce aici diferite niveluri ale gravitaţiei sub apă. În mediul subacvatic, astronauţii se obişnuiesc să se mişte în noile costume spaţiale şi să folosească diferite instrumente şi dispozitive de care vor ave anevoie în misiunea selenară.
xEMU va fi primul costum spaţial purtat de oameni pe suprafaţa Lunii de la încheierea programului de misiuni Apollo, în anii ’70. Noul costum conceput de NASA prezintă o serie de îmbunătăţiri, una dintre ele fiind legată de mărime şi de modul în care acest nou costum este conceput să se potrivească tuturor astronauţilor, bărbaţi sau femei, indiferent de talia acestora. De asemenea, el oferă astronauţilor un grad de mobilitate mult mai mare decât modelele precedente.
În plus, datorită unei tehnologii îmbunătăţite de filtrare a dioxidului de carbon din respiraţie, astronauţii vor putea să-şi petreacă mai mult timp desfăşurând activităţi extravehiculare – noile costume au o autonomie de 8 ore, plus încă o oră de rezervă.