NASA a descoperit o „pădure” de alge sub gheața din Oceanul Arctic. „Este imposibil, este o surpriză TOTALĂ”

Publicat: 11 06. 2012, 18:01
Actualizat: 11 06. 2012, 18:01

Mai mulți cercetători finanțați de NASA au descoperit o întreagă populație de alge sub un start gros de gheață, la Polul Nord. CSMonitor.com compară această descoperire cu cea a unei „păduri tropicale în mijlocul deșertului” și spune că modul în care percepem ecosistemele arctice s-ar putea schimba pentru totdeauna.

În urma descoperirii, cercetătorii au ajuns chiar să afirme că, în Oceanul Arctic, fitoplanctonul este mai abundent decât în orice alt ocean al planetei. „Dacă îmi spunea cineva, înaintea expediției, ce o să găsesc sub gheață, îi spuneam că este imposibil. Această descoperire este o surpriză totală”, a declarat liderul misiunii, Kevin Arrigo de la Universitatea Stanford.

Specialiștii spun că descoperirea este o nouă dovadă a efectelor încălzirii globale. Pe lângă descoperire în sine, cercetătorii au fost surprinși de ritmul în care se înmulțesc algele sub gheață: întreaga populație se dublează în mai puțin de o zi. Spre comparație, în apă algele se înmulțesc de două-trei ori mai încet.

Înainte de această descoperire, se considera că algele nu pot crește sub gheață, deoarece aceasta blochează lumina soarelui. „Deocamdată, nu putem ști dacă acest lucru se întâmplă de mult timp, noi de-abia l-am observat. Dacă stratul de gheață continuă să se subțieze, acest proces s-ar putea accelera pe viitor, perturbând ciclul de viață al speciilor migratoare”, explică Arrigo.