NASA a lansat un apel de mobilizare generală pentru depistarea asteroizilor care amenință Terra

NASA a lansat un apel de mobilizare generală pentru depistarea asteroizilor care amenință Terra
NASA a lansat, marți, un apel de mobilizare generală a comunității științifice, a industriei spațiale și a astronomilor amatori, cerându-le să contribuie la depistarea tuturor asteroizilor care reprezintă o amenințare potențială pentru Terra și să dezvolte metode de protejare a planetei noastre.
Publicat: 19/06/2013, 15:51
Actualizat: 03/04/2019, 05:36

NASA a lansat, marți, un apel de mobilizare generală a comunității științifice, a industriei spațiale și a astronomilor amatori, cerându-le să contribuie la depistarea tuturor asteroizilor care reprezintă o amenințare potențială pentru Terra și să dezvolte metode de protejare a planetei noastre.

Această inițiativă este inclusă în programul „Grand Challenge” („Marea Provocare”) lansat de Casa Albă, o serie de obiective de importanță națională și internațională care necesită inovare și descoperiri științifice și tehnologice, informează AFP.

Programul „Grand Challenge” are la bază colaborări multidisciplinare și o varietate de parteneriate între NASA și alte agenții guvernamentale americane și internaționale, industrii, universități și astronomi amatori.

El vine în completarea misiunii recent anunțate de NASA care vizează lansarea unui vehicul spațial fără echipaj uman care va capta un asteroid și îl va „remorca” pentru a-l plasa pe orbita din jurul Lunii pentru a putea fi studiat apoi de astronauți.

„NASA lucrează deja pentru a găsi asteroizii care ar putea reprezenta un pericol pentru planeta noastră și, deși am găsit deja 95% din totalul asteroizilor mari (…), trebuie să îi detectăm pe toți”, a declarat Lori Garver, administrator-adjunct al agenției spațiale americane.

„«Grand Challenge» se concentrează pe detectarea (…) asteroizilor și pe ceea ce va trebui să facem în cazul unei amenințări potențiale. În acest cadru vom profita de angajarea publicului și de capacitatea sa de inovare și le cerem cetățenilor și oamenilor de știință să ne ajute să rezolvăm această problemă planetară”, a adăugat ea.

Reziduuri ale procesului de formare a Sistemului Solar, numeroși asteroizi, de diverse mărimi, circulă în spațiu în apropiere de Terra.

NASA a descoperit deja 95% din numărul total al asteroizilor mari, care au diametre de peste 1 kilometru. Un astfel de asteroid ar fi provocat dispariția dinozaurilor în urmă cu 65 de milioane de ani, după ce s-a prăbușit pe Terra.

Oamenii de știință spun că o coliziune cu un astfel de asteroid este foarte rară și că niciunul dintre asteroizii mari detectați nu prezintă un risc de coliziune în viitorul apropiat.

Dacă asteroizii mari sunt ușor de reperat, situația este complet diferită pentru ceilalți mai mici, care sunt mult mai numeroși.

Congresul american a cerut NASA în 2005 să găsească toți asteroizii cu diametre de peste 140 de metri, care au potențialul de a distruge un oraș mare.

Potrivit NASA, există probabil 25.000 de asteroizi cu diametre de cel puțin 100 metri pe orbite apropiate de planeta noastră. Doar 25% dintre ei au fost detectați.

Această „vânătoare” de asteroizi a devenit tot mai urgentă, după 15 februarie, data la care un astfel de corp ceresc a trecut la mică distanță de Terra, iar fragmente dintr-un alt asteroid, pe atunci nedetectat și care avea un diametru de 15 metri, s-au prăbușit în Rusia.

Dezintegrându-se, acesta din urmă a provocat o undă de șoc care a dus la spargerea multor geamuri, rănind câteva sute de persoane.

NASA încearcă astfel, în contextul unei penurii bugetare, să dezvolte alte sisteme capabile să detecteze asteroizii de talie mică.

NASA finanțează un proiect la Universitatea Hawaii, denumit Atlas (Asteroid Terrestrial-Impact Alert System), care va scruta cerul în fiecare noapte pentru a detecta asteroizii cu diametre de cel puțin 45 de metri cu o săptămână înainte de impactul cu Terra.

Pentru asteroizii cu diametre de 150 de metri, acest sistem, care ar putea deveni funcțional în 1015, va oferi o alertă cu trei săptămâni înainte de impact.

Foști cercetători de la NASA au lansat în 2012 fundația B612, care vizează finanțarea, construirea și lansarea primului telescop spațial privat ce va avea rolul de a monitoriza asteroizii și „de a proteja omenirea”, fiind capabil de a descoperi cea mai mare parte dintre aceste obiecte cosmice rămase încă invizibile.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din...
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Temperaturile scad drastic în România. Meteorologii ANM au anunțat cum va fi vremea în următoarele...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
O vedetă tv a refuzat Survivor România 2025. „M-aș lega de caloriferul din Otopeni”
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Rezultatul autopsiei dezvăluie cauza reală a morții fiicei lui Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Test de cultură generală. Ce este Australia: insulă sau continent?