NASA a lansat un apel de mobilizare generală pentru depistarea asteroizilor care amenință Terra

NASA a lansat un apel de mobilizare generală pentru depistarea asteroizilor care amenință Terra
NASA a lansat, marți, un apel de mobilizare generală a comunității științifice, a industriei spațiale și a astronomilor amatori, cerându-le să contribuie la depistarea tuturor asteroizilor care reprezintă o amenințare potențială pentru Terra și să dezvolte metode de protejare a planetei noastre.
Publicat: 19/06/2013, 15:51
Actualizat: 03/04/2019, 05:36

NASA a lansat, marți, un apel de mobilizare generală a comunității științifice, a industriei spațiale și a astronomilor amatori, cerându-le să contribuie la depistarea tuturor asteroizilor care reprezintă o amenințare potențială pentru Terra și să dezvolte metode de protejare a planetei noastre.

Această inițiativă este inclusă în programul „Grand Challenge” („Marea Provocare”) lansat de Casa Albă, o serie de obiective de importanță națională și internațională care necesită inovare și descoperiri științifice și tehnologice, informează AFP.

Programul „Grand Challenge” are la bază colaborări multidisciplinare și o varietate de parteneriate între NASA și alte agenții guvernamentale americane și internaționale, industrii, universități și astronomi amatori.

El vine în completarea misiunii recent anunțate de NASA care vizează lansarea unui vehicul spațial fără echipaj uman care va capta un asteroid și îl va „remorca” pentru a-l plasa pe orbita din jurul Lunii pentru a putea fi studiat apoi de astronauți.

„NASA lucrează deja pentru a găsi asteroizii care ar putea reprezenta un pericol pentru planeta noastră și, deși am găsit deja 95% din totalul asteroizilor mari (…), trebuie să îi detectăm pe toți”, a declarat Lori Garver, administrator-adjunct al agenției spațiale americane.

„«Grand Challenge» se concentrează pe detectarea (…) asteroizilor și pe ceea ce va trebui să facem în cazul unei amenințări potențiale. În acest cadru vom profita de angajarea publicului și de capacitatea sa de inovare și le cerem cetățenilor și oamenilor de știință să ne ajute să rezolvăm această problemă planetară”, a adăugat ea.

Reziduuri ale procesului de formare a Sistemului Solar, numeroși asteroizi, de diverse mărimi, circulă în spațiu în apropiere de Terra.

NASA a descoperit deja 95% din numărul total al asteroizilor mari, care au diametre de peste 1 kilometru. Un astfel de asteroid ar fi provocat dispariția dinozaurilor în urmă cu 65 de milioane de ani, după ce s-a prăbușit pe Terra.

Oamenii de știință spun că o coliziune cu un astfel de asteroid este foarte rară și că niciunul dintre asteroizii mari detectați nu prezintă un risc de coliziune în viitorul apropiat.

Dacă asteroizii mari sunt ușor de reperat, situația este complet diferită pentru ceilalți mai mici, care sunt mult mai numeroși.

Congresul american a cerut NASA în 2005 să găsească toți asteroizii cu diametre de peste 140 de metri, care au potențialul de a distruge un oraș mare.

Potrivit NASA, există probabil 25.000 de asteroizi cu diametre de cel puțin 100 metri pe orbite apropiate de planeta noastră. Doar 25% dintre ei au fost detectați.

Această „vânătoare” de asteroizi a devenit tot mai urgentă, după 15 februarie, data la care un astfel de corp ceresc a trecut la mică distanță de Terra, iar fragmente dintr-un alt asteroid, pe atunci nedetectat și care avea un diametru de 15 metri, s-au prăbușit în Rusia.

Dezintegrându-se, acesta din urmă a provocat o undă de șoc care a dus la spargerea multor geamuri, rănind câteva sute de persoane.

NASA încearcă astfel, în contextul unei penurii bugetare, să dezvolte alte sisteme capabile să detecteze asteroizii de talie mică.

NASA finanțează un proiect la Universitatea Hawaii, denumit Atlas (Asteroid Terrestrial-Impact Alert System), care va scruta cerul în fiecare noapte pentru a detecta asteroizii cu diametre de cel puțin 45 de metri cu o săptămână înainte de impactul cu Terra.

Pentru asteroizii cu diametre de 150 de metri, acest sistem, care ar putea deveni funcțional în 1015, va oferi o alertă cu trei săptămâni înainte de impact.

Foști cercetători de la NASA au lansat în 2012 fundația B612, care vizează finanțarea, construirea și lansarea primului telescop spațial privat ce va avea rolul de a monitoriza asteroizii și „de a proteja omenirea”, fiind capabil de a descoperi cea mai mare parte dintre aceste obiecte cosmice rămase încă invizibile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Decizie pentru cei care stau LA BLOC. Schimbarea pe care românii o cer de ani...
Permisul auto, tot mai greu de obținut. Intră în vigoare reguli draconice
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Forma Sistemului Solar s-a schimbat dramatic, au descoperit oamenii de știință
×