NASA a produs oxigen pe Marte! Este o performanță incredibilă, remarcă toți specialiștii din domeniu. Roverul Perseverance a transformat dioxidul de carbon din atmosfera planetei Marte în oxigen! O premieră, căci nimeni nu a mai reușit să facă asta pe o altă planetă decât Pământ.
Cum era și de așteptat, NASA a prezentat într-un mod spectaculos și cât mai original performanța obținută.
Jim Reuter, administrator asociat la NASA, a anunţat, miercuri, performanța incredibilă reușită de agenţia spaţială americană. „Este o primă încercare crucială de a converti dioxidul de carbon în oxigen pe Marte”, a declarat el. Demonstraţia a avut loc în data de 20 aprilie. Procesul nu numai că ar putea produce oxigen pentru ca viitorii astronauţi să respire, dar ar putea să evite transportarea unor cantităţi mari de oxigen de pe Pământ, esenţiale pentru a propulsa racheta pentru călătoria de întoarcere.
„Experimentul de utilizare a resursei de oxigen in-situ pe Marte” (Moxie, pe scurt) este o cutie aurie de mărimea unei baterii auto. Moxie a fost amplasată în partea din faţă dreapta a roverului Perseverance. Cum funcționează? Moxie foloseşte electricitatea şi chimia pentru a diviza moleculele de CO2, producând oxigen şi monoxid de carbon. În primul său experiment, a produs cinci grame de oxigen. Puțin? Deloc. 5 grame sunt suficiente pentru ca un astronaut cu activitate normală să poată respira timp de 10 minute, arată NASA!
Acest aparat a fost conceput de prestigiosul Institut de Tehnologie din Massachusetts (MIT). Moxie este fabricat cu materiale rezistente la căldură și poate tolera temperaturi de până la 800 de grade Celsius! Are un strat subţire auriu care îl împiedică să radieze căldura şi să deterioreze roverul pe care este amplasat.
Michael Hecht, inginer la MIT, este de părere că un Moxie de 1000 de kilograme ar putea produce cele aproximativ 25 de tone de oxigen necesare unei rachete care să decoleze de pe Marte. Aparatul trimis acum de NASA pe Marte are o greutate de doar 17 kilograme.
Planeta Marte este compusă în proporție de 96% din dioxid de carbon. Producerea oxigenului din atmosfera acestei planete s-ar putea dovedi mai uşoară decât extragerea gheţii din subteranul ei, una din variantele luate în calcul pentru a produce oxigen prin electroliză. Perseverance a aterizat pe Marte pe 18 februarie, având misiunea de a căuta urme de viaţă fosilă.