Prima pagină » Știri externe » NASA a suspendat contactele cu Rusia, cu excepția programului privind Stația Spațială Internațională

NASA a suspendat contactele cu Rusia, cu excepția programului privind Stația Spațială Internațională

NASA a suspendat contactele cu Rusia, cu excepția programului privind Stația Spațială Internațională
NASA și agenția spațială rusă Roscosmos "vor continua totuși să lucreze împreună pentru securitatea și continuitatea operațiunilor Stației Spațiale Internaționale", a adăugat agenția americană.

„Ținând cont de încălcarea de către Rusia a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, NASA a suspendat majoritatea angajamentelor cu Federația Rusă”, a afirmat agenția spațială americană într-un comunicat.

NASA și agenția spațială rusă Roscosmos „vor continua totuși să lucreze împreună pentru securitatea și continuitatea operațiunilor Stației Spațiale Internaționale”, a adăugat agenția americană.

NASA a confirmat astfel informații apărute inițial pe site-ul de știri The Verge, care anunțau că agenția americană spațială va suspenda toate contactele cu Rusia, cu excepția celui privind ISS.

Porivit The Verge, NASA a pus capăt călătoriilor membrilor săi în Rusia, dar și găzduirii unor membri ai Roscosmos și a mai decretat întreruperea contactelor prin e-mail, teleconferințe sau videoconferințe.

Aceste măsuri nu se vor aplica „activităților operaționale privind Stația Spațială Internațională” sau întâlnirilor multilaterale organizate în afara Rusiei și la care rușii ar putea participa, adaugă The Verge.

La 27 martie, directorul NASA, Charles Bolden, a reiterat, în fața Congresului, încrederea sa în parteneriatul spațial cu Rusia, având în vedere că Statele Unite depind de capsulele rusești Soyuz pentru a-și transporta astronauții la Stația Spațială Internațională.

Roscosmos cere agenției spațiale americane 70,7 milioane de dolari pentru un loc la bordul capsulei Soyuz și pentru antrenarea astronauților americani în Orașul Stelelor, în apropiere de Moscova, în vederea trimiterii la ISS.

Gaidau Ion, [email protected]