NASA: Cooperarea spațială ruso-americană decurge normal, în pofida crizei din Ucraina
„Pentru moment, relațiile noastre cu rușii decurg normal. Parteneriatul dintre Statele Unite și Rusia pentru spațiu rămâne intact”, a declarat el, răspunzând unei întrebări legate de impactul crizei din Ucraina asupra cooperării spațiale americano-ruse.
„Astronauții noștri își continuă antrenamentul în Orașul Stelelor (în apropiere de Moscova), iar unul dintre astronauții americani aflați la bordul ISS urmează să se întoarcă la sfârșitul lunii”, a continuat Bolden.
În funcție de evoluția situației din Ucraina, NASA este pregătită să ia măsuri, a precizat Bolden. „Dar, pentru moment, nu vedem niciun motiv să o facem”, a subliniat el.
Începând din iulie 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele rusești Soyuz – care au trei locuri – pentru a-și trimite astronauții la bordul ISS și plătește Rusiei suma de 50 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.
În proiectul de buget pe anul 2015, supus marți în Congres, administrația președintelui Barack Obama solicită 848 de milioane de dolari pentru un parteneriat cu sectorul privat american, între care grupurile Boeing și Space X, privind dezvoltarea unor capsule care să poată transporta astronauți la bordul ISS și să pună capăt până la orizontul lui 2016 dependenței Statelor Unite de Rusia.
Grupul american de zboruri private spațiale American Spaceflight Federation s-a felicitat marți, într-un comunicat, în legătură cu proiectul de buget propus pe anul 2015, care, potrivit companiei, arată „sprijinul continuu al administrației Obama pentru zborurile spațiale comerciale”.