Echipele Centrului Spațial Kennedy se pregătesc, sâmbătă, pentru o a doua încercare de lansare a misiunii Artemis 1 spre Lună, după de fereastra de oportunitate s-a închis, luni, când a fost programată inițial, înainte ca problemele tehnice apărute să fie remediate total.
UPDATE – Lansarea misiunii Artemis 1 a fost amânată
Lansarea misiunii Artemis 1 a fost amânată sâmbătă, 3 septembrie. Programată iniţial pentru ora 20.17, aceasta nu va avea loc din cauza dificultăţilor întâmpinate în faza de alimentare a rezervoarelor, a confirmat directoarea generală Charlie Blackwell-Thompson, scrie AFP.
Anularea lansării este cauzată de noi scurgeri de combustibil, detectate cu câteva ore înainte de decolare.
The #Artemis I mission to the Moon has been postponed. Teams attempted to fix an issue related to a leak in the hardware transferring fuel into the rocket, but were unsuccessful. Join NASA leaders later today for a news conference. Check for updates: https://t.co/6LVDrA1toy pic.twitter.com/LgXnjCy40u
— NASA (@NASA) September 3, 2022
Știrea inițială:
Responsabilii din cadrul Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale (NASA) au anunțat că misiunea Artemis I a primit undă verde pentru sâmbătă, în contextul în care meteorologii au estimat că sunt 60% șanse ca vremea să permită lansarea, în primele două ore ale ferestrei de lansare – care debutează la ora 14:17 (EDT), respectiv 21:17, ora României – șanse care cresc la 80% în a doua parte a intervalului, potrivit NASA.
La evenimentul programat inițial luni, directorul de lansare a solicitat amânarea lansării rachetei gigantice Space Launch System, din cauza unor scurgeri la motor care „nu a putut fi remediată”.
La eveniment a fost prezent și Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român care a fost vreodată în spațiul cosmic, care a scris pe Facebook mesaje despre stadiul lansării.
Dacă toate condițiile – tehnice și meteorologice – sunt întrunite, NASA va lansa sâmbătă cea mai puternică rachetă pe care a fabricat-o vreodată și o va trimite pe Lună, în cadrul misiunii Artemis 1. În vârful rachetei se va afla o capsulă care se va roti în jurul Lunii și se va întoarce la sol. Misiunea nu va avea echipaj uman, dar va testa toate sistemele care vor fi folosite de viitorii astronauți ai programului Artemis.
Potrivit Reuters, racheta SLS urmează să decoleze de la Cape Canaveral, Florida, dând startul ambițiosului program Artemis al NASA.
Testele au indicat că tehnicienii au reparat între timp o conductă de combustibil care prezenta scurgeri și care a contribuit la lansarea anulată de luni, a declarat vineri Jeremy Parsons, un director adjunct de program la centrul spațial.
Alte două probleme cheie ale rachetei propriu-zise – un senzor de temperatură defect al motorului și unele fisuri – au fost rezolvate spre satisfacția NASA, spunea Mike Sarafin, managerul misiunii Artemis, potrivit Reuters.