NATO a decis să-i dea „UN MESAJ CLAR” lui Putin. Răspunsul Rusiei: „Mentalitate de Război Rece”

Publicat: 05 03. 2014, 23:26
Actualizat: 08 04. 2019, 20:09

Alianța Nord-Atlantică a decis intensificarea cooperării cu Ucraina și suspendarea unor inițiative comune cu Rusia, anunță secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP.

„Am plasat cooperarea NATO-Rusia sub revizuire”, a anunțat Rasmussen după reuniunea NATO-Rusia desfășurată la Bruxelles. „Aceste măsuri transmit un mesaj clar Rusiei – acela că trebuie să detensioneze situația din Ucraina”, a apreciat el.

Am suspendat pregătirea „primei misiuni comune NATO-Rusia”, adică cea privind escortarea navei americane care transportă arme chimice siriene pentru a fi distruse.

Cu toate că Rusia nu va mai participa la această operațiune, procesul de „distrugere a armelor chimice nu va fi afectat”, a precizat Rasmussen.

„În același timp, vrem să lăsăm o portiță deschisă pentru dialog” și suntem „pregătiți să menținem reuniunile” Consiliului NATO-Rusia la nivel de ambasadori, a dat asigurări el.

În paralel, am hotărât să „sporim parteneriatul și cooperarea cu Ucraina, în vederea susținerii reformelor democratice”, a anunțat secretarul general al NATO.

NATO va ajuta Kievul să-și modernizeze armata, a adăugat el.

Rasmussen se va întâlni joi, la Bruxelles, cu noul premier ucrainean, Arseni Iațeniuk.

Întrebat în legătură cu o eventuală aderare a Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică, el a declarat că „ucrainenii sunt cei care trebuie să decidă viitorul relației lor cu NATO”.

Reuniunile dintre Ucraina și NATO s-au succedat în ultimele zile, dar cele două părți nu au purtat discuții cu privire la un posibil „rol operațional” al Alianței Nord-Atlantice.

Rusia: Mentalitatea Războiului Rece primează în continuare” la NATO

Ambasadorul rus la NATO, Aleksandr Grușko, a considerat că această acțiune „demonstrează că mentalitatea Războiului Rece primează în continuare” la NATO.

Rasmussen a spus că „speră că diplomația va deschide calea unei soluții poltice și durabile în criza din Crimeea” și că „exercitarea unor presiuni” asupra Rusiei ar putea fi utilă.

Consiliul NATO-Rusia a fost creat în 2002 pentru a favoriza cooperarea dintre cei doi parteneri „într-o serie de domenii de interes comun”, precum gestionarea crizelor sau lupta împotriva terorismului și pirateriei.

Gaidau Ion, ion.gaidau@mediafax.ro