NATO a hotărât cum va interveni în Marea Egee, în plină criză a migranților
„Autoritățile din Grecia și Turcia nu vor opera în apele teritoriale și în spațiul aerian al celuilalt stat”, a precizat, joi, Jens Stoltenberg, adăugând că vase ale altor state NATO vor putea naviga în apele teritoriale ale Turciei și Greciei.
Relațiile dintre Grecia și Turcia au fost tensionate în general din cauza disputelor privind apele teritoriale, dar s-au amplificat pe 11 februarie, odată cu decizia miniștrilor Apărării din statele NATO de a trimite nave care să patruleze pe Marea Egee pentru a descuraja traficul de persoane în rândul imigranților, când ministrul grec a acuzat Turcia că subminează întelegerea.
„În cazul în care o persoană, care venea din Turcia (și se îndrepta spre Grecia), va fi salvată din Marea Egee, va fi trimisă înapoi în Turcia”, a precizat secretarul general al NATO.
Turcia a acceptat anul trecut solicitarea Uniunii Europene de a reduce numărul de imigranți care ajung în Europa în schimbul unui ajutor financiar de trei milioane de euro pentru a reține cei peste două milioane de refugiați din țară. Dar îngrijorările în privința acordului au început să crească în condițiile în care circa 110.000 de imigranți au ajuns în Europa de la începutul anului.