„Amenințarea pe care proliferarea rachetelor balistice o reprezintă pentru statele NATO continuă să crească. Acordul-cadru (privind programul nuclear iranian) nu schimbă nimic în acest sens”, a precizat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.
Ea a reafirmat însă că scutul antirachetă european nu este îndreptat împotriva Rusiei.
Conform acordului-cadru semnat joi la Lausanne între Iran și cei șase mediatori internaționali privind programul său nuclear, Teheranul este autorizat să mențină doar 6.000 de centrifuge, față de 19.000 câte exploatează în prezent. Această prevedere împiedică Republica islamică să atingă rata de îmbogățire a uraniului necesară pentru a crea o bombă atomică.
Mai mulți experți din Europa și Iran au declarat pentru agenția de presă rusă Sputnik că acordul încheiat cu Iranul face inutilă desfășurarea unor elemente ale scutului de apărare antirachetă în Europa. Experții citați au apreciat însă că Statele Unite nu vor renunța la planul de apărare antirachetă, care ar viza în realitate potențialul nuclear rus.
Statele Unite au afirmat întotdeauna că scutul antirachetă este menit să contracareze amenințarea reprezentată de rachetele iraniene sau nord-coreene, subliniind că nu este îndreptat împotriva Rusiei.
Radare și interceptori urmează să fie instalate, în cadrul unui sistem de apărare antirachetă NATO, în state membre ale Alianței Nord-Atlantice ca România, Turcia, Spania și Polonia. Acest scut, care urmează să fie susținut cu sisteme de tip AEGIS instalate la bordul unor nave, este denunțat de Rusia ca fiind îndreptat împotriva sa.