NATO a suspendat orice sprijin acordat autorităților afgane. Concluziile, după întâlnirea miniștrilor de externe ai statelor membre

Publicat: 20 08. 2021, 18:54
Actualizat: 20 08. 2021, 18:56
Jens Stoltenberg / Sursă Foto: flickr.com

În urma întâlnirii de vineri a miniştrilor de externe ai statelor membre NATO, reprezentanții Alianței Nord-Atlantice au transmis că suspendă orice ajutor furnizat autorităților afgane.

Prioritatea NATO este de a scoate oamenii din Kabul şi de a menţine aeroportul funcţional, a declarat vineri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, în contextul în care miniştrii de externe ai statelor membre au discutat, prin videoconferinţă, despre situaţia din Afganistan.

„Situaţia rămâne dificilă şi imprevizibilă”, spune Stoltenberg. „Principala provocare cu care ne confruntăm este să ne asigurăm că oamenii ajung şi intră pe aeroportul din Kabul”, a adăugat el.

Liderul Alianței a făcut apel la talibani să permită tranzitul sigur al tuturor cetăţenilor străini şi al afganilor care vor să plece din ţară.

 Concluziile și hotărârile luate în cadrul Alianței Nord-Atlantice

După ce miniștrii de externe ai statelor membre ale NATO s-au întâlnit în videoconferință, vineri, pentru a discuta despre situația din Afganistan, au fost prezentate concluziile și hotărârile luate în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

1. Noi, miniștrii de externe ai NATO, ne-am întâlnit astăzi pentru a discuta situația dificilă din Afganistan.

2. Suntem uniți în profunda noastră preocupare cu privire la evenimentele grave din Afganistan și solicităm încetarea imediată a violenței. De asemenea, ne exprimăm îngrijorarea profundă cu privire la rapoartele privind încălcări grave ale drepturilor omului și abuzuri în Afganistan. Ne afirmăm angajamentul față de declarația Consiliului de Securitate al ONU din 16 august și solicităm respectarea normelor și standardelor internaționale privind drepturile omului și dreptul internațional umanitar în toate circumstanțele.

3. Sarcina noastră imediată este acum de a ne îndeplini angajamentele de a continua evacuarea în condiții de siguranță a cetățenilor noștri, a celor din țările partenere și a afganilor aflați în pericol, în special a celor care ne-au ajutat în eforturile noastre. Facem apel la cei aflați în poziții de autoritate în Afganistan să respecte și să faciliteze plecarea lor în siguranță, inclusiv prin Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul. Atâta timp cât operațiunile de evacuare continuă, ne vom menține o strânsă coordonare operațională prin mijloace militare aliate la Aeroportul Internațional Hamid Karzai.

4. Poporul afgan merită să trăiască în siguranță, securitate și demnitate și să se bazeze pe realizările politice, economice și sociale importante pe care le-au realizat în ultimii douăzeci de ani. Suntem alături de actorii societății civile care trebuie să poată continua să joace în siguranță rolul lor semnificativ în societatea afgană. Facem apel la toate părțile din Afganistan să lucreze cu bună-credință pentru a stabili un guvern incluziv și reprezentativ, inclusiv cu participarea semnificativă a femeilor și a grupurilor minoritare. În condițiile actuale, NATO a suspendat orice sprijin acordat autorităților afgane. Orice viitor guvern afgan trebuie să respecte obligațiile internaționale ale Afganistanului; să protejeze drepturile omului tuturor afganilor, în special femeilor, copiilor și minorităților; să respecte statul de drept; să permită accesul umanitar nestingherit; și să se asigure că Afganistanul nu mai servește niciodată ca un refugiu sigur pentru teroriști.

5. În ultimii douăzeci de ani, am refuzat teroriștilor un refugiu sigur în Afganistan de unde să instige la atacuri. Nu vom permite niciunui terorist să ne amenințe. Rămânem dedicați luptei împotriva terorismului cu hotărâre, hotărâre și solidaritate.

6. Onorăm serviciul și sacrificiul tuturor celor care au lucrat neobosit în ultimii douăzeci de ani pentru a realiza un viitor mai bun pentru Afganistan. Împreună, vom reflecta pe deplin asupra angajamentului nostru în Afganistan și vom trage lecțiile necesare. Vom continua să promovăm Afganistanul stabil și prosper pe care îl merită poporul afgan și să abordăm întrebările critice cu care se confruntă Afganistanul și regiunea, în viitorul imediat și nu numai, inclusiv prin cooperarea noastră cu parteneri regionali și internaționali, precum Uniunea Europeană și Regatul Unit Națiunilor.