NATO acuză Rusia de „încălcarea flagrantă” a suveranității Ucrainei. Reacția lui Putin

Publicat: 29 08. 2014, 21:57
Actualizat: 06 07. 2016, 04:10

NATO acuză Rusia de „încălcare flagrantă” suveranității Ucrainei, inclusiv prin operațiuni militare, și-și exprimă solidaritatea cu Kievul. Secretarul general al Alianței,  Anders Fogh Rasmussen, a declarat în ciuda dezmințirilor, este clar că trupe rusești au trecut ilegal granița în Ucraina.

Nu este o acțiune izolată, ci face parte dintr-un plan periculos de a destabiliza Ucraina ca un stat suveran. Este o încălcare flagrantă a suveranității și integrității sale teritoriale și sfidează toate eforturile diplomatice pentru găsirea unei soluții pașnice”, a spus Rassmusen, cerând Rusiei să înceteze acțiunile militare și să nu-i mai sprijine pe rebeli.

Cum Kievul a anunțat că dorește relansarea procesului de aderare la NATO, Rassmusen a spus că Alianța nu va închide ușa Ucrainei. „Permiteți-mi să vă amintesc decizia luată în 2008 de NATO, conform căreia Ucraina va deveni stat membru”, a declarat el.

Declarațiile secretarul general al NATO vin după ce, joi seară, președintele SUA Barack Obama a acuzat Rusia că este responsabilă pentru violențele din estul Ucrainei, Moscova înarmându-i și finanțându-i pe separatiști. Urmare a acțiunilor sale, a spus Obama, Rusia este izolată mai mult decât oricând după sfârșitul Războiului Rece. Liderul de la Casa Albă a vorbit despre „incursiunea” rusească în Ucraina, evitând să folosească cuvântul „invazie”.

„Incursiunea rusă care are loc la ora actuală în Ucraina nu poate duce decât „la sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, a adăugat președintele american. Obama a menționat că îl va primi pe Poroșenko luna viitoare, la Casa Albă.

NATO a prezentat ieri o serie de imagini surprinse din satelit care confirmă că trupe rusești sunt angajate în operațiuni militare în Ucraina

Putin: Kievul e de vină

Rusia neagă însă toate acuzațiile. Președintele Vladimir Putin a acuzat guvernul ucrainean de escaladarea conflictului, comparând operațiunile din Donețk și Lugansk cu asediul asediul Lenigradului de către naziști din al Doilea Răboi Mondial, potrivit BBC. „Autoritățile ucrainene trebuie să înceapă discuțiile cu rebelii”, a spus el.

„Autoritățile ucrainene trebuie forțate să înceapă negocieri pe fond. Nu pe probleme tehnice (…), ci pe fond (…): care vor fi drepturile populației din Donbas, Lugansk, din sud-estul țării”, a afirmat Putin, vineri, în cursul unui summit al tineretului rus.

Președintele și-a exprimat regretul că Kievul refuză, în opinia lui, să evacueze forțele ucrainene încercuite de rebeli în estul Ucrainei printr-un culoar umanitar a cărui creare le-a cerut-o separatiștilor ruși.

„Cred că este vorba despre o eroare colosală care va duce la importante pierderi de vieți omenești”, a avertizat el, adăugând că „aceasta îi amintește de evenimentele din al Doilea Război Mondial”.

Președintele a anunțat, de asemenea, că omologul său ucrainean, Petro Poroșenko, l-a asigurat că militarii ruși, pe care Kievul a anunțat luni că i-a arestat pe teritoriul său, se vor întoarce în curând în Rusia.

„Vă spun serios, cred că s-au pierdut, frontiera (ruso-ucraineană) nu este marcată clar”, a asigurat el.

Putin a afirmat, de asemenea, că peninsula Crimeea, „loc sacru” pentru ruși, nu va reveni sub autoritatea Kievului, afirmând că „poporul rus și poporul ucrainean sunt aproape unul și același popor”, declanșând aplauzele publicului.

„Acest război este enorma noastră strategie”, a spus el.