NATO susține că anunțul Rusiei referitor la retragerea trupelor suplimentare trimise la granița cu Ucraina este unul important, dar că Alianța Nord-Atlantică va rămâne vigilentă.
Anunțul a fost făcut vineri de către un oficial NATO, care a adăugat că decizia ar fi trebuit luată de multă vreme, informează Știripesurse.
„Orice măsuri către detensionare luate de Rusia ar fi importante şi ar fi trebuit luate de mult timp. NATO rămâne vigilentă şi noi vom continua să îi cerem Rusiei să-şi retragă toate forţele de pe teritoriul ucrainean”, a afirmat oficialul NATO.
Oficialul NATO a descris drept nejustificată decizia Rusiei de a mobiliza trupe în interiorul și în jurul Ucrainei.
Joi, statele membre ale NATO au denunțat „acțiunile destabilizatoare” ale Rusiei în unele țări ale Alianței, dar nu au anunţat măsuri concrete în sprijinul Republicii Cehe, care lansase un apel la o „acţiune colectivă” cu expulzări de diplomaţi ruşi.
„Aliaţii îşi exprimă profunda preocupare privind acţiunile destabilizatoare ale Rusiei care continuă în întreaga zonă euroatlantică şi în special pe teritoriul Alianţei, precum şi deplina lor solidaritate cu Republica Cehă”, a anunţat NATO într-un comunicat publicat după o reuniune cu şeful diplomaţiei cehe.
Rusia va începe retragerea trupelor suplimentare mobilizate în ultima perioadă în Crimeea și în apropiere de granița cu Ucraina.
Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării de la Moscova, care a adăugat că exercițiile militare din regiune s-au încheiat.
Retragerea efectivelor suplimentare mobilizate în apropierea frontierelor Ucrainei ar urma să înceapă vineri și să se încheie pe 1 mai.
„Cred că obiectivele exerciţiilor militare inopinate au fost îndeplinite în totalitate. Militarii au demonstrat abilitatea de a asigura apărarea ţării. Forţele Armate ruse reacţionează în mod adecvat la toate modificările situaţiilor în apropierea frontierelor Rusiei şi în zonele de coastă”, a afirmat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.
Suplimentarea efectivelor militare ruse în apropierea frontierelor Ucrainei a generat preocuparea Alianţei Nord-Atlantice, Statelor Unite şi Uniunii Europene.