Prima pagină » Știri externe » NATO ar urma să ÎNDEMNE Marea Britanie să crească semnificativ cheltuielile pentru apărarea antiaeriană și antirachetă

NATO ar urma să ÎNDEMNE Marea Britanie să crească semnificativ cheltuielile pentru apărarea antiaeriană și antirachetă

NATO ar urma să ÎNDEMNE Marea Britanie să crească semnificativ cheltuielile pentru apărarea antiaeriană și antirachetă

NATO ar urma să îndemne Marea Britanie să crească semnificativ cheltuielile pentru apărarea antiaeriană și antirachetă. Solicitarea ar urma să fie făcută în mod oficial în acest an, când NATO le va transmite membrilor cerințe actualizate privind forțele armate, precizând domeniile cărora ar trebui să le acorde prioritate pentru a consolida apărarea colectivă.

Surse din domeniul apărării susțin că o serie de țări NATO și-au exprimat recent frustrarea că Marea Britanie nu contribuie suficient la scuturile defensive necesare pentru a proteja Europa împotriva atacurilor cu rachete cu rază lungă de acțiune, conform The Times.

Un proiect al planului NATO, denumit „Capability Target 2025”, ar sublinia necesitatea ca Marea Britanie să investească în sisteme de apărare aeriană pentru a-și apăra infrastructura națională critică, precum centralele nucleare sau bazele militare.

Riscul tot mai mare al atacurilor cu rachete balistice

Interviurile cu mai mult de o duzină de militari în activitate și experți în domeniul apărării au scos la iveală riscul tot mai mare pentru Marea Britanie și activele sale militare de peste mări, pe măsură ce China, Rusia și Iranul dezvoltă rapid rachete balistice care pot traversa continentele la o viteză de multe ori mai mare decât cea a sunetului.

O sursă militară de rang înalt a declarat că Marea Britanie ar putea fi atacată din orice direcție dacă o rachetă balistică ar fi lansată de pe o navă, un submarin sau un avion.

„Peste 15 ani, o rachetă balistică va putea lovi Marea Britanie de oriunde din lume. Dar este o problemă foarte costisitoare de rezolvat”, a spus sursa respectivă.

Pe măsură ce amenințarea rachetelor balistic a evoluat, aliații Marii Britanii – SUA, Israelul, Germania – au cheltuit zeci de miliarde de dolari pentru a-și dezvolta propriile scuturi defensive.

Potrivit experților în domeniul apărării, Marea Britanie nu a reușit să investească în sisteme antibalistice timp de decenii, ceea ce a făcut ca ea însăși și principalele locații din străinătate să fie din ce în ce mai vulnerabile.

„Motivul pentru care Marea Britanie are o apărare aeriană foarte subțire este că timp de 30 de ani nimeni nu a crezut că avem nevoie de ea”, a declarat o sursă de apărare de rang înalt. „Ceea ce ați văzut în Ucraina și Israel sugerează contrariul. Oamenii nu se gândesc că Marea Britanie este în pericol. Dar, desigur, Marea Britanie este în pericol acum.”

Experții: Apărarea antirachetă a Marii Britanii, extrem de deficitară în comparație cu alte puteri militare

Lacunele din apărarea Marii Britanii au fost de mult timp o preocupare pentru John Healey, ministrul Apărării.

În timp ce se afla în opoziție, Healey recunoștea vulnerabilitățile de pe teritoriul britanic și se declara deosebit de îngrijorat de faptul că Marea Britanie nu are capacitatea de a doborî rachete balistice îndreptate spre infrastructura critică sau centrele de populație.

În prezent, Marea Britanie se bazează aproape în întregime pe flota sa de distrugătoare Tip 45 pentru a asigura apărarea împotriva rachetelor balistice din întreaga lume, iar nouă fregate Tip 23 acoperă, de asemenea, amenințări mai puțin complexe, cum ar fi rachetele de croazieră și dronele. Flota de distrugătoare Tip 45 urmează să fie scoasă din uz între 2035 și 2038.

Marea Britanie deține, de asemenea, unele sisteme de apărare aeriană cu baza la sol, în special Sky Sabre, un sistem de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune care poate elimina avioane de luptă, drone și bombe inteligente ghidate cu laser. Ministerul Apărării refuză să spună câte sisteme sunt în uz, dar se pare că numărul acestora a fost dublat la patru sub guvernarea conservatoare.

Din nou, experții se întreabă dacă acestea sunt suficiente: un sistem este staționat în Falklands, în timp ce altul a petrecut doi ani în Polonia, apărând Ucraina, și a fost rechemat în Marea Britanie, unde se așteaptă să consolideze securitatea.

De asemenea, Marea Britanie dispune de cel puțin trei baterii Starstreak, o rachetă portabilă de mare viteză care poate doborî elicoptere și avioane de luptă. Niciunul dintre aceste sisteme nu este conceput pentru a doborî rachete balistice.

Ministerul Apărării se bazează pe sisteme radar de avertizare timpurie, iar singurul său radar pentru rachete balistice se află la RAF Fylingdales, North Yorkshire.

Inițiativele de întărire a sistemelor anti-rachetă, încă la început

Mai recent, surse au semnalat că Ministerul Apărării analizează dacă sunt necesare mai multe sisteme terestre de apărare antiaeriană pentru a proteja trupele britanice în luptă.

În octombrie, prim-ministrul Keir Starmer a semnat un acord de securitate cu Germania pentru a colabora în domeniul apărării antirachetă, inclusiv prin inițiativa europeană Sky Shield.

Ministrul Apărării John Healey a stabilit, de asemenea, inițiativa Diamond, un parteneriat cu alte state NATO pentru o mai bună integrare a apărării antirachetă. Regatul Unit a aderat la un program european pentru dezvoltarea de noi rachete cu rază lungă de acțiune.

Dar dincolo de aceste inițiative, care sunt încă la început, personalități militare de rang înalt și experți avertizează că apărarea antirachetă a Marii Britanii este extrem de deficitară în comparație cu alte puteri militare.

Donald Trump este așteptat să le ceară membrilor NATO să aloce 5% din PIB pentru apărare

Solicitarea NATO ca Marea Britanie să își îmbunătățească apărarea aeriană ar putea da bătăi de cap Guvernului. Personalități de rang înalt din cadrul forțelor armate sunt îngrijorate de faptul că, dacă se concentrează prea mult pe apărarea aeriană pentru apărarea colectivă a NATO, banii ar putea fi deturnați de la nevoile specifice ale Marii Britanii.

La următorul summit NATO din iunie, Donald Trump este așteptat să se folosească de ocazie pentru a le cere membrilor NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare.

Marea Britanie cheltuiește mai puțin de jumătate din această sumă și, deși prim-ministrul Keir Starmer s-a angajat să ajungă la 2,5%, nu a fost stabilit niciun termen limită. Potrivit unor surse, Marea Britanie cheltuiește doar 1,6% din PIB pentru „apărarea convențională”, atunci când sunt excluse angajamente precum descurajarea nucleară.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

 

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele