Prima pagină » Știri externe » NATO cere mai mulți bani pentru a lupta cu Rusia. România, apreciată pentru creșterea bugetului apărării

NATO cere mai mulți bani pentru a lupta cu Rusia. România, apreciată pentru creșterea bugetului apărării

NATO cere mai mulți bani pentru a lupta cu Rusia. România, apreciată pentru creșterea bugetului apărării
Țările NATO trebuie să intensifice eforturile pentru a contracara acțiunile Rusiei, afirmă secretarul general al Alianței, Anders Fogh Rasmussen, notând că unele state, inclusiv România, au început să ia măsuri pentru creșterea bugetelor destinate apărării.

„Agresiunea rusă împotriva Ucrainei i-a făcut pe unii să ceară ca Alianța Nord-Atlantică să fie mai bine pregătită pentru a contracara astfel de atacuri-surpriză. Sunt de acord în totalitate. De la început, eu am catalogat această criză ca fiind un semnal de alarmă pentru Alianță și pentru toți cei angajați în favoarea unei Europe nedivizate, libere și în pace”, scrie Anders Fogh Rasmussen într-un editorial publicat în Financial Times.

„NATO nu este o entitate individuală. Este o alianță de 28 de națiuni suverane și toate deciziile sunt luate prin consens. Uneori, acest lucru poate necesita timp sau poate genera frustrare. Însă, împreună, suntem mai puternici decât fiecare dintre noi individual. Iar acum ne confruntăm cu cea mai mare provocare de la sfârșitul Războiului Rece; mă aștept ca aliații să facă mai multe pentru securitatea noastră comună”, adaugă secretarul general NATO.

„Încă de la căderea comunismului, NATO a depus eforturi pentru dialogul cu Rusia, sporind cooperarea și îndreptându-se spre un parteneriat strategic. Însă reacția Rusiei a fost să încalce regulile, să alimenteze conflictele în Republica Moldova, Georgia și Ucraina, să conteste ordinea internațională axată pe reguli. Separatiști susținuți de Rusia sunt implicați în pierderea tragică a avionului companiei Malaysia Airlines. Acest tip de comportament a transformat lumea într-un spațiu mai periculos și mai imprevizibil”, adaugă Rasmussen.

„NATO a avut o reacție rapidă față de anexarea ilegală și nelegitimă de anexare a Crimeei. Am suspendat cooperarea la nivel practic cu Rusia, păstrând însă deschise canalele de dialog. Am sporit cooperarea cu Ucraina. Am luat imediat măsuri pentru consolidarea capacităților de reacție, mobilizând mai multe nave, mai multe avioane militare, efectuând mai multe exerciții terestre. Aliații din cadrul NATO au dublat prezența avioanelor de vânătoare deasupra statelor baltice, lânsând zboruri de supraveghere deasupra Poloniei și României. Am trimis mai multe nave în Marea Neagră și în Marea Baltică”, amintește Rasmussen.

Citește și