NATO, decizie majoră cu privire la referendumurile organizate de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina. Ce vor să facă aliații Americii

Publicat: 24 09. 2022, 11:41
Actualizat: 24 09. 2022, 11:44
NATO, decizie majoră cu privire la referendumurile organizate de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina. Ce vor să facă aliații Americii / Sursa FOTO: Twitter

Rusia a demarat referendumuri care urmăresc anexarea a patru provincii cucerite din Ucraina, iar această mutare pe tabla de șah geopolitic nu putea rămâne fără răspuns. În replică, NATO anunță că a găsit „cea mai bună cale de a pune capăt acestui război”.

Și nu are legătură cu startul unor negocieri pentru pace, dimpotrivă! Aliații susțin că trebuie să-i înarmeze și mai mult pe ucraineni!

Mai multe arme pentru Ucraina

Astfel, drept răspuns la referendumurile organizate de Federația Rusă, NATO anunță că îşi sporește ajutorul militar acordat Ucrainei.

Potrivit Reuters, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, consideră cele patru referendumuri din regiunile pe care le controlează Rusia o stratagemă gândită de Vladimir Putin pentru anexarea teritoriilor şi escaladarea războiului.

„Răspunsul nostru, răspunsul NATO, este intensificarea sprijinului. Cea mai bună cale de a pune capăt acestui război este de a-i întări în continuare pe ucraineni pe câmpul de luptă pentru ca ei să poată, într-un anumit stadiu, să discute şi să ajungă la o soluţie care este acceptabilă pentru Ucraina şi care menţine Ucraina ca naţiune suverană, independentă în Europa” – Jens Stoltenberg

Referendumurile sunt, de fapt, planul Moscovei de a anexa cele patru zone din Ucraina, crede Stoltenberg: „Exact pentru acest lucru trebuie să fim pregătiţi, ca Rusia să folosească aceste voturi false pentru a escalada şi mai mult războiul din Ucraina. Dar aceste voturi nu au legitimitate şi, bineînţeles nu schimbă nimic. Acesta continuă să fie un război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

NATO a sprijinit constant Ucraina cu arme, muniţie, echipamente militare și instruire a personalului de la momentul declanșării „operațiunii speciale” de către Rusia.

Vladimir Putin a semnat săptămâna aceasta un ordin de mobilizare parțială a rezerviștilor, iar în paralel a autorizat organizarea referendumurilor în patru regiuni din Ucraina cucerite de ruși de la începutul războiului.