Prima pagină » Știri externe » NATO ia poziție în conflictul SUA-Coreea de Nord. Ce mesaj îi transmite lui Trump

NATO ia poziție în conflictul SUA-Coreea de Nord. Ce mesaj îi transmite lui Trump

NATO ia poziție în conflictul SUA-Coreea de Nord. Ce mesaj îi transmite lui Trump
Alianța Nord-Atlantică se opune unei intervenții militare a Statelor Unite în Coreea de Nord, întrucât ar avea "consecințe devastatoare", afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat Agenției France-Presse.

Referindu-se la retorica beligerantă a președintelui Statelor Unite, Donald Trump, față de Coreea de Nord, Jens Stoltenberg a afirmat, potrivit cotidianului Le Figaro: „Utilizarea forței ar avea consecințe devastatoare, eu cred că nimeni nu vrea acest lucru”.

„Statele Unite au dreptul de a se apăra și de a-și apăra aliații, dar, în același timp, sunt convins că nimeni nu vrea o soluție militară”, a adăugat secretarul general NATO.

„Sunt necesare presiuni economice puternice asupra Coreei de Nord, trebuie folosite în continuare mijloacele politice și diplomatice disponibile, pentru că ceea ce fac liderii nord-coreeni acum este periculos și constituie o amenințare de nivel mondial, care necesită o reacție la nivel mondial”, a subliniat Stoltenberg.

În urmă cu doar două zile, Coreea de Nord anunța că va răspunde „cu foc” la decizia președintelui SUA, Donald Trump, de a „aprinde fitilul războiului” prin declarațiile „beligerante și nebunești” făcute la Adunarea Generală ONU.

„Prin declarațiile beligerante și nebunești făcute la Națiunile Unite, Donald Trump a aprins fitilul războiului împotriva noastră”, declara ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong-Ho, într-un interviu acordat agenției de presă ruse Tass.

„Stimatul lider Kim Jong-Un a transmis un avertisment sever: Statele Unite trebuie să acționeze cu multă atenție și să înceteze să ne mai deranjeze, dacă nu vor să fie făcute de rușine în fața întregii lumi expunându-se unui atac militar din partea noastră. Liderul nord-coreean a afirmat că forțele noastre strategice, care au capabilități extrem de puternice, necunoscute de nimeni, nu vor lăsa America, un stat agresor, să rămână nepedepsită”, mai spunea Ri Yong Ho.

„Acum a venit rândul Americii să plătească; întregul nostru popor, toți militarii noștri cer insistent să fie reglat scorul final cu americanii cu foc, nu prin cuvinte. Aproape că am atins punctul final în scopul nostru suprem de a avea un echilibru real de capabilități în raport cu Statele Unite. Armele noastre nucleare nu vor fi niciodată subiect de negocieri atât timp cât politica Statelor Unite de a face presiuni asupra Coreei de Nord nu va fi oprită definitiv”, a atras atenția ministrul nord-coreean de Externe.

În discursul rostit la Adunarea Generală ONU, în septembrie, Donald Trump a avertizat că va „distruge” Coreea de Nord în cazul în care liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un, va asuma „misiunea sinucigașă” de a amenința Statele Unite. „În Coreea de Nord există un regim depravat, o bandă de criminali. Dacă acest om al rachetelor, Kim Jong-Un, se va angaja în misiunea sinucigașă de a amenința SUA, vom distruge total Coreea de Nord”, a declarat Donald Trump.

Recent, Donald Trump a afirmat că „negociatorii americani” au fost făcuți „să pară proști”, subliniind că „un singur lucru va funcționa” în cazul Coreei de Nord, o referire la o posibilă intervenție militară.

Administrația Vladimir Putin a lansat un apel la reținere și la evitarea acțiunilor care ar putea deteriora situația în Peninsula Coreea, după ce președintele SUA, Donald Trump, a avertizat din nou cu o intervenție militară. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a îndemnat „mințile înfierbântate” să înceteze „abordarea copiilor de grădiniță”, după insultele între președintele Donald Trump și liderul nord-coreean, Kim Jong-Un. Donald Trump l-a numit pe Kim Jong-Un „nebun”, după ce liderul nord-coreean a afirmat că președintele SUA este „senil” și „deranjat mental”.

La rândul său, senatorul republican Bob Corker, președintele Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA, a afirmat că Donald Trump tratează funcția ca pe o emisiune televizată, iar amenințările sale împotriva altor țări ar putea înscrie Statele Unite „pe drumul spre al III-lea Război Mondial”. „Sunt îngrijorat” de un președinte care acționează „ca și cum ar face emisiunea «Ucenicul» («The Apprentice») sau altceva de acest gen. Sunt îngrijorat” de Donald Trump. „Orice om căruia îi pasă de națiunea noastră ar fi îngrijorat. Amenințările președintelui SUA la adresa altor țări „riscă să aducă națiunea pe drumul spre al III-lea Război Mondial”, a declarat Bob Corker într-un interviu acordat cotidianului The New York Times.

Citește și