NATO nu este pregătit să facă față unui atac din partea Rusiei, spun oficialii suedezi. Kremlinul se pregătește financiar pentru un război de 10 ani

NATO nu este pregătit să facă față unui atac din partea Rusiei, spun oficialii suedezi. Kremlinul se pregătește financiar pentru un război de 10 ani
Publicat: 09/10/2024, 22:17
Actualizat: 09/10/2024, 23:36

Suedia „nu poate exclude un atac rusesc asupra unui stat membru NATO”, a avertizat ministrul apărării. Moscova a amenințat în repetate rânduri NATO. Rusia ar putea ataca Suedia pentru a prelua controlul asupra Mării Baltice, a mai declarat miercuri ministrul Apărării din Stockholm, Pål Jonson.

„Rusia reprezintă o amenințare pentru Suedia, la fel cum o face pentru restul NATO. Nu putem exclude un atac rusesc asupra țării noastre”, a spus Jonson într-un interviu acordat pentru ziarul polonez Rzeczpospolita.

Suedia se pregătește pentru un război NATO-Rusia în Marea Baltică

Deși forțele Kremlinului sunt „angajate în Ucraina”, Moscova a demonstrat că este „dispusă să-și asume riscuri militare și politice serioase”, a adăugat el. Flotele navale rusești sunt încă ancorate în Sankt Petersburg și Kaliningrad. Din cauza amenințării rusești, Suedia „implementează un program ambițios de extindere” a renumitei sale marine, scrie POLITICO.

Suedia a aplicat pentru aderarea la NATO la scurt timp după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, la începutul lui 2022. A devenit al 32-lea membru al alianței militare transatlantice în martie 2024.  Luna trecută, diplomatul de top al Moscovei, Serghei Lavrov, a declarat că Kremlinul este „pe deplin pregătit” pentru război cu membrii arctici ai alianței, precum Suedia.

Kremlinul și-a exprimat nemulțumirea față de țările baltice și nordice care se lăudau că au transformat Marea Baltică într-un „lac NATO”.

„După ce a început invazia rusă a Ucrainei, importanța militară și comercială a Mării Baltice pentru Kremlin a crescut și mai mult. Prin urmare, trebuie să luăm în considerare intențiile agresive ale Rusiei în planurile noastre militare”, a spus Pal Jonson.

Michael Claesson, comandantul suprem al Forțelor Armate Suedeze, a numit Rusia „o putere imprevizibilă” și a spus că „vremurile pe care le trăim sunt mai periculoase decât în timpul Războiului Rece”.

„Dacă Rusia preia controlul asupra Mării Baltice, ar avea un impact enorm asupra vieților noastre , a suedezilor și a celorlalte țări care se învecinează cu Marea Baltică. Nu putem permite asta”, a spus Bydén.

Rusia se pregătește financiar pentru un război de lungă durată. Începe faza NATO 3.0.

Conform noului plan de cheltuieli pe trei ani, bugetul militar rusesc pentru 2025 va totaliza 13,5 trilioane de ruble. Asta înseamnă aproximativ 140 miliarde dolari. Cifre similare sunt prevăzute și pentru anii următori: 12,8 trilioane de ruble (128 miliarde dolari americani) pentru 2026. Iar pentru 2027 –  13,1 trilioane de ruble (126,6 miliarde dolari americani).  Proiectul de buget federal a fost publicat oficial de presa din Moscova, scrie Defence Express .

NATO intră în „versiunea 3.0”, revenind la rolul său inițial de descurajare a amenințărilor  din partea Rusiei, susține președintele finlandez Alexander Stubb în timpul unei conferințe de presă pe 8 octombrie la Bruxelles. Creată în 1949, în primele etape ale Războiului Rece, alianța militară a fost formată pentru a oferi securitate colectivă împotriva Uniunii Sovietice.

„Cred cu tărie că asistăm acum la crearea NATO 3.0”, a spus Stubb, adăugând: „Ne-am întors la rolul inițial al NATO ca alianță de descurajare și puternică, cu o amenințare venind din Est, în principal din Rusia”.

Finlanda a aderat la NATO la începutul anului 2023, după ce a renunțat la neutralitatea sa de lungă durată, ca urmare a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022. La începutul acestei luni, Mark Rutte a preluat funcția de nou secretar general al NATO, subliniind în prima sa zi că alianța trebuie să se asigure ca Ucraina să „prevaleze ca națiune suverană, independentă și democratică”.

 Zelenski speră la încheierea războiului în 2025

„Situația de pe câmpul de luptă necesită acțiuni decisive pentru a pune capăt războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei  cel mai târziu în 2025”, a declarat președintele Volodimir Zelenski în timpul vizitei sale în Croația, pe 9 octombrie.

„În octombrie, noiembrie și decembrie avem o șansă reală să îndreptăm lucrurile spre pace și stabilitate de durată. Situația de pe câmpul de luptă creează o oportunitate de a face această alegere — alegerea pentru acțiuni decisive care să pună capăt războiului cel târziu în 2025”, a spus Zelenski.

Vorbind la summitul „Ucraina – Europa de Sud-Est”, el a adăugat că Kievul contează pe ajutorul președintelui american Joe Biden, precum și pe „pași puternici și înțelepți” făcuți de Marea Britanie, Franța, Germania și Italia pentru a asigura securitate și pace în Europa,  citează  Kyiv Independent . 

Sursa Foto: Profimedia 

Citește și: Membrii NATO, obligați să furnizeze mai multe trupe și arme pentru a se apăra de Rusia. Mark Rutte: „Nu există nicio scuză!”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 luni a rămas blocată într-o mașină în Petroșani. De ce părinții...
Delia Matache reacționează după derapajul Andrei Măruță: „Ești…” + Mesajul ei GENIAL pentru fanii care...
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la...
Cine sunt milionarii care au cumpărat sute de apartamente la Nordis. 152 de procese au...
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi...
Dezvăluiri incredibile: Lisa Marie Presley și-a ținut fiul mort pe gheață, în casă, timp de...
VIDEO. Ciucă, luat în râs după poanta cu Ciolacu. Tudose: „Doamne apără și păzește, ăsta...
BREAKING | Andrei, un tânăr farmacist de 29 de ani, s-a sinucis din cauza datoriilor...
Cadastru GRATUIT pentru românii din sute de comune din țară. Lista completă a localităților
Satele care rămân fără angajați. Gishan și-a lăsat jobul de profesor din Sri Lanka și...
De ce s-a sinucis Andrei, tânărul din Vaslui care s-a spânzurat în pădure
Cutremur miercuri seară în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce orașe s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Actele pe care E OBLIGATRIU să le prezinți, în 2024, dacă te oprește Poliția
Negrescu cere Schengen terestru pentru România: Decizia se poate formaliza uşor la nivel tehnic
Descoperire extraordinară în EGIPT! Un sicriu în alt sicriu ascunde...
Este interzis fumatul în mașină! Șoferii care NU au voie să fumeze la volan
Vineri, 11 octombrie. Românii care trebuie să-și verifice cardurile
Nicolae Stanciu și Ianis Hagi au primit cadouri emoționante de la suporteri. Ce mesaje le-au...
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
Gabriela Cristea sare în apărarea fiicelor sale. “Nu mai faceți diferențe între copiii mei!”
Pepe și Raluca Pastramă, în fața instanței! Cum a reacționat artistul la tribunal: "Nu pe...
BANCUL ZILEI. Chiar dacă are păduchi, Bulă merge la școală: – De ce te scarpini?
Tot mai mulți tineri resimt efectele rețelelor de socializare online